Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kralj, Ustav, Temperatura, Legija, Globus, Stanica, Padaline, Rimska republika, Polja u kršu, Religija, Feudalna davanja, Kameno doba, Estuarij, Rimski gradovi, Gotika, Pad zapadnog rimskog carstva, Mora, Građa zemlje, Bizant, Benediktinci, Romanika, Apostoli, Socijalizam, Delta, Reljef, Grčka mitologija, Pismo, Holokaust, Senior, vazal, Imperijalizam, Sige, Islam, Oceani, Metalno doba, Križarski ratovi, Dualizam, Jugo, Barbari, Sumračnica, Genocid,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Joj stiže noj
Iz daljine se približava velikom brzinom. Misliš, sada će te pregaziti. Ipak, noj će te obići lepršavo lelujajući. Kada se ne bi čuo topot njegovih velikih nogu, podsjetio bi te na balerinu.
 
 
OTMJENI KRASOTAN - NEOBIČAN I SMIJEŠAN

U pustinji je nemoguće ne zamijetiti noja. To je visoka životinja, viša čak od manjeg drveća i grmlja. Vidi daleko. On je i čuvar: čim uoči opasnost, uznemiri se, a to je znak ostalim životinjama da budu na oprezu. Mužjak je otmjeniji, jer ga krasi raskošno perje crne boje, samo su mu rubovi krila bijeli. Ženkino je perje manje lijepo - sivo je.
 
SNAŽNE NOGE SNAŽNO GRABE

Noja krase duge, snažne noge i jaka stopala. Njegova je prednost što na stopalima ima samo dva čaporka, po čemu se razlikuje od srodnih ptica. Poznat je po brzu trčanju: može se kretati brzinom automobila.

DUGI VRAT SVIJA SE NA SVE STRANE

Osim toga, krasi ga dugačak, tanak i savitljiv vrat. Kada se uspravi, može jesti plodove s drveća, a ni pijenje vode nije mu problem: može piti ne savijajući nogu. Kada je jako žedan, običava otvoriti kljun i pustiti da mu zrak hladi grlo. Kljun mu služi i za čišćenje perja.
 
 
PERJE JE NAJLJEPŠE KAD SE OČISTI U PRAŠINI

Nojeva je koža vrlo gruba, ali mu izgled popravlja njegovo lepršavo perje. Ono je prilično masno pa stoga noj ne može letjeti, no zato ga dobro grije. Svoje perje najbolje čisti u prašini. Plesom pri kojem širi i skuplja široka krila nastoji osvojiti izabranicu svoga srca.
 
NOJEVO JAJE - NAJVEĆE NA SVIJETU

Nojevi se, kao i sve ptice, legu iz jajeta. Njegovo je jaje najveće ptičje jaje. Trebaju proteći 42 dana da se iz jajeta izlegne ptić. Ptice je prekrito sivim perjem. Siva boja pomaže mu da se što bolje stopi s okolišem.
 
NOJEVI VOLE SVE PAPATI

Nojevi piju dosta vode, a jedu gotovo sve: meso, voće i povrće. Budući da nemaju zube, gutaju i zrnca šljunka koja pomažu da se hrana u njihovu želucu usitni. Nisu sebične životinje. Uvijek međusobno dijele hranu, a i pomažu jedni drugima u nevolji.
 
NE TRČE STALNO - PONEKAD I SPAVAJU

Kako nojevi spavaju? Ne poput većine ptica: ispruže noge i vrat te slatko usnu. Iz toga se položaja mogu, ako im zaprijeti opasnost, odmah trgnuti iz sna i početi brzo trčati.

Jeste li znali…
... da noj može trčati brzinom od čak 70 milja na sat
... da dječak u vrtićkoj dobi još ne bi dostigao nojevu visinu ni ako bi sjeo svome vršnjaku za vrat
... da u zoološkom vrtu jedu mrkvu, salatu i meso
… da ima i drugih ptica koje ne mogu letjeti (puran, pingvin, emu...)?
Poznaješ li koju od njih?
Sretna knjiga - Internet trgovina