Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Karolinzi, Glagoljaštvo, Ustav, Arapska kultura, Crta (lenta) vremena, Polovi, Plebejci, Sumračnica, Barbari, Krapinski pračovjek, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Sila teža, Ljudska prava, Kolonizacija, Klif, Atmosfera (zračni omotač), Župan, županije, Holokaust, Kršćanski simboli, Pokrštavanje, Provincija, Sparta, Socijalizam, Delta, Senior, vazal, Romanizacija, Helenizam, Apostoli, Rimska republika, Datumska granica, Vjetar, Anaerobni organizmi, Obitelj, Estuarij, Bizant, Egejske civilizacije, Demos, Plemić, Tlak zraka, Personalna unija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Mirne i dostojanstvene gorile
Gorile su najpoznatiji čovjekoliki majmuni. Najveći su i najsnažniji od svih majmuna, a žive u šumama ekvatorijalne Afrike.
 
Iako su gorile neobično jake životinje, vrlo su miroljubive. Napadaju samo kad su izazvane ili uznemirene. O njima se vrlo malo zna jer izbjegavaju ljude, a i otkrivene su tek u prošlom stoljeću.
 
PREDNJE NOGE PUNE ŽULJEVA

Gorile imaju snažno tijelo i mišićave noge. Prednje su im noge duže od stražnjih, grudi su im debele, a ramena široka. Hodaju poluuspravljeno i povremeno se oslanjaju na prednje noge, koje su zbog toga s vanjske strane pune debelih žuljeva. Čelo im je visoko, očna šupljina duboka, njuška istaknuta, nozdrve široke, a obrve guste. Nemaju rep.
 
ZAJEDNO I MLADI I STARI

Obično žive u obiteljima, mladi i stari zajedno. Tipična obitelj sastoji se od mužjaka, kojoj je na čelu, te ženke i mladunčadi različite dobi. Koji put mužjak ima nekoliko ženki. Ženka i mladunčad spavaju na drveću, u nastambama koje podsjećaju na platforme od granja i pruća, a mužjak ispod čuva stražu.

 
DJECA OKRUŽENA PAŽNJOM I LJUBAVLJU

Gorile su brižni roditelji. Majka dugo doji mladunčad. Neprestance ih nosi, najprije na prsima, a kad malo odrastu na leđima. Daje im sigurnost i toplinu te ih uči od malena kako da pronađu hranu i kako da se zaštite. Kad je majka prezaposlena, otac se brine o mladunčadi, čuva ih i igra se s njima. Gorile punu visinu i najveću snagu stječu s navršenih osam godina.
 
DUGO ŽVAKANJE ZA UŽIVANJE

Hrane se lišćem, korijenjem, mladom korom, mladicama, sjemenjem, cvjetovima, pupoljcima, travom, voćem i povrćem. Uživaju u hrani i drago im je da se vidi i čuje kako jedu. Imaju snažne zube i vole dugo žvakati hranu. Gorile ne jedu meso.
 
Jeste li znali...

... da mozak odraslog gorile teži oko 400 g, što je trećina težine čovjekova mozga;
... da postoje dvije vrste gorila? Jedna živi u ravnici i ima tamnosivu dlaku, a druga u planinama i ima sasvim crnu dlaku;
... da je odrasli gorila, kad stoji uspravno, visok oko 2 metra?
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina