Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Olimpijske igre, Senior, vazal, Rimska republika, Datumska granica, Računalo, Aerobni organizmi, Kameno doba, Hramovi, Provincija, Meridijani i paralele, Povijesni izvori, Ban, Senat, Planeti, Drugi svjetski rat, Legija, Feudalizam, Barbari, Republikanizam, Geološka doba, Apostoli, Atmosfera (zračni omotač), Kralj, Romantizam, Plima i oseka, Metalno doba, Romanizacija, Globus, Personalna unija, Križarski ratovi, Litosferne ploče, Oceani, Konzul, Estuarij, Inkvizicija, Eolski reljef, Padaline, Knez, Temperatura, Rimska vojska,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Mirne i dostojanstvene gorile
Gorile su najpoznatiji čovjekoliki majmuni. Najveći su i najsnažniji od svih majmuna, a žive u šumama ekvatorijalne Afrike.
 
Iako su gorile neobično jake životinje, vrlo su miroljubive. Napadaju samo kad su izazvane ili uznemirene. O njima se vrlo malo zna jer izbjegavaju ljude, a i otkrivene su tek u prošlom stoljeću.
 
PREDNJE NOGE PUNE ŽULJEVA

Gorile imaju snažno tijelo i mišićave noge. Prednje su im noge duže od stražnjih, grudi su im debele, a ramena široka. Hodaju poluuspravljeno i povremeno se oslanjaju na prednje noge, koje su zbog toga s vanjske strane pune debelih žuljeva. Čelo im je visoko, očna šupljina duboka, njuška istaknuta, nozdrve široke, a obrve guste. Nemaju rep.
 
ZAJEDNO I MLADI I STARI

Obično žive u obiteljima, mladi i stari zajedno. Tipična obitelj sastoji se od mužjaka, kojoj je na čelu, te ženke i mladunčadi različite dobi. Koji put mužjak ima nekoliko ženki. Ženka i mladunčad spavaju na drveću, u nastambama koje podsjećaju na platforme od granja i pruća, a mužjak ispod čuva stražu.

 
DJECA OKRUŽENA PAŽNJOM I LJUBAVLJU

Gorile su brižni roditelji. Majka dugo doji mladunčad. Neprestance ih nosi, najprije na prsima, a kad malo odrastu na leđima. Daje im sigurnost i toplinu te ih uči od malena kako da pronađu hranu i kako da se zaštite. Kad je majka prezaposlena, otac se brine o mladunčadi, čuva ih i igra se s njima. Gorile punu visinu i najveću snagu stječu s navršenih osam godina.
 
DUGO ŽVAKANJE ZA UŽIVANJE

Hrane se lišćem, korijenjem, mladom korom, mladicama, sjemenjem, cvjetovima, pupoljcima, travom, voćem i povrćem. Uživaju u hrani i drago im je da se vidi i čuje kako jedu. Imaju snažne zube i vole dugo žvakati hranu. Gorile ne jedu meso.
 
Jeste li znali...

... da mozak odraslog gorile teži oko 400 g, što je trećina težine čovjekova mozga;
... da postoje dvije vrste gorila? Jedna živi u ravnici i ima tamnosivu dlaku, a druga u planinama i ima sasvim crnu dlaku;
... da je odrasli gorila, kad stoji uspravno, visok oko 2 metra?
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina