Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Arhiv, Klif, Ban, Grčka mitologija, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Gotika, Predromanika, Mjerilo, Perzija, Kompas, Obalni reljef, Dualizam, Vrijeme, Atmosfera (zračni omotač), Olimpijske igre, Rimsko carstvo, Litosferne ploče, Oblik zemlje, Legija, Križarski ratovi, Svemir, Hramovi, Metalno doba, Helenizam, Rimsko graditeljstvo, Rimska republika, Stanica, Personalna unija, Arapska kultura, Ustav, Helenizam, Ljudska prava, Prosvjetiteljstvo, Mjesec, Barbari, Kolonizacija, Planeti, Župan, županije, Filipike, Seoba naroda,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Taksonomija
Taksonomija je znanstvena disciplina koja na temelju sličnosti i razlika taksonomske jedinice kategorizira i razvrstava u skupine. One su najčešće hijerarhijski strukturirane i često u odnosu roditelj-dijete.

U početku se termin "taksonomija" odnosio samo na znanost o klasifikaciji živih organizama (sada poznatu kao alfa taksonomiju). Sada se taj termin koristi u mnogo širem smislu i odnosi se na klasifikaciju stvari, kao i na principe te klasifikacije.

Prema taksonomijskim shemama može se klasificirati gotovo sve – živa i neživa bića, mjesta, pojmove, događaje itd.

Taksonomija može također biti i organizacija stvari u skupine ili čak abecedna lista. Organizacija znanja taksonomiju vidi kao užu znanost od ontologije, koja je u informacijskoj znanosti model znanja koji opisuje područje te se koristi za zaključivanje o entitetima u prostoru i relacijama između njih.

Hijerarhijska taksonomija je klasifikacija u obliku strukture stabla za dani set objekata. Na vrhu strukture je korijenski čvor koji se odnosi na sve objekte. Niži čvorovi su posebnije podjele, koje se odnose na podskupine cijelog seta klasificiranih objekata.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina