Šećerna bolest
Zapamti 12 važnih činjenica o šećernoj bolesti!!! (Iz programa Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodne dijabetičke federacije).
 
1.
Dva su osnovna oblika šećerne bolesti: insulin ovisni oblik šećerne bolesti (IDDM ili tip 1) i inzulin. neovisan oblik šećerne bolesti (NIDDM ili tip 2). Tip 2 šećerne bolesti je mnogo češći i čini oko 90% svih slučajeva šećerne bolesti u svijetu.
2.
Šećerna bolest je četvrti uzrok smrtnosti u svijetu.
3.
Danas u svijetu ima oko 135 milijuna osoba sa šećernom bolešću (u Hrvatskoj 120.000!!!) s povećanjem na 300 milijuna za 25 godina. Povećanje će rasti po stopi od 45% u razvijenim zemljama i 200% u zemljama u razvoju.
4.
Većina novootkrivenih slučajeva bit će tip 2, a najviše od toga u Kini, Indiji i Africi.
5.
Od 1985. god. broj slučajeva šećerne bolesti u svijetu se utrostručio.
6.
Stanovništvo u mnogim zemljama postaje starije. Šećerna bolest se češće javlja među starijim stanovništvom te se i na taj način povećava broj osoba sa šećernom bolešću.
7.
75% šećeraša umire od bolesti srca i krvnih žila. Šećerni bolesnici imaju 2-5 puta veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja u odnosu na drugu populaciju.
8.
Šećerna bolest je najčešći uzrok amputacije potkoljenica.
9.
Šećerna bolest je vodeći uzrok sljepoće i poremećaja vida među odraslim stanovništvom ekonomski razvijenog društva.
10.
Uznapredovale komplikacije šećerne bolesti (sljepoća, otkazivanje bubrega, zatajivanje cirkulacije, srčane poteškoće, polineuropatije itd.) zahtijevaju veliko angažiranje medicinske skrbi i njege. Troškovi liječenja šećerne bolesti odnose oko 10 % proračuna za zdravstvo.
11.
25% država svijeta nema u svojim nacionalnim planovima zdravstva posebno planiranu zaštitu i medicinsku skrb za osobe za šećernom bolešću.
12.
Ljudska i ekonomska cijena šećerne bolesti može biti smanjena ulaganjem u prevenciju, ranim otkrivanjem šećerne bolesti i prevencijom komplikacija šećerne bolesti.
 
 
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr