Proljetno čišćenje
Došlo je proljeće: priroda se budi, sve pupa, raste. I mi se trebamo razbuditi, pogledati što se s mjestom gdje živimo dogodilo zimi. Jesmo li u njega, poput hrčaka, svašta natrpali? Ima li gdje nataložene prljavštine? Pucaju li ormari od nabacane odjeće? U svakom slučaju – vrijeme je za proljetno uređenje i čišćenje stana ili barem kutka u kojem spavaš, učiš, često boraviš.
 
 
Evo popisa najvažnijih poslova, kojima možeš prionuti zajedno sa svojim ukućanima:
  • Zimske kapute i jakne valja prozračiti na svježem zraku i proljetnom suncu. Možda neke od njih treba odnijeti na kemijsko čišćenje.
  • Pogledaj što je u tvom radnom kutku. Baš sve izvadi iz ladica i s polica. Obriši prašinu. Izbaci nepotrebne papire. Pokušaj presložiti bilježnice i knjige, da ti budu dostupnije. Ne stavljaj u ladice puno stvari.
  • Pogledaj postere koje imaš. Ako se negdje odlijepio rub, zalijepi ga. Zamijeni ih drugima.
  • Ormar treba presložiti. Zimske majice, pulovere, hlače valja zamijeniti laganijom odjećom. Zimsku odjeću stavi u dijelove ormara u koje ne zaviruješ svakodnevno ili u posebne kutije.
  • Uredi lončanice u svojoj sobi. Dodaj biljkama malo zemlje, štapićem je prorahli, dodaj tekuće hrane, zalij ih.
  • Pomozi roditeljima u uređenju stana (čišćenje tepiha, podova, pranje zavjesa, poliranje namještaja, laštenje parketa i sl.).
 
Udahnimo proljeće punim plućima
 
Proljeće treba osjetiti. Najbrže ćemo ga osjetiti, istrčimo li u prirodu – u park ili neki šumarak, pored mora – i udahnemo mirisni zrak.
 
Udahni zrak tako da ti se nadmu pluća. Pri izdahu se vrate u prvobitni položaj. Pri udahu broji do 4, a pri izdahu do 6. Udiši polako i smireno.
 
Udahni zrak tako da ti se pri udahu nadme trbuh, a pri izdahu se vrati u prvobitni položaj. Ponovi triput.
 
Zatvori oči. Udahni zrak nadimajući pluća. Zamisli da udišeš zelenu boju, a izdišeš crvenu.
 
Sada zamisli da udišeš zelenu, a izdišeš narančastu boju.
 
Pripremila: Jadranka Žderić
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr