Kreketava barska kraljica
 
Zdepasto joj je tijelo, a nama ni repa. Stražnje noge od prednjih su joj jače – njima spretno pliva i daleko skače. Što je to? Ovi vodozemci imaju nježnu i glatku, uvijek vlažnu kožu. To je za njih vrlo važno jer žabe, osim plućima, dišu i preko kože.
 
AKO ŽELE DISATI, OD SUNCA MORAJU ZBRISATI
Da bi im koža ostala vlažna, žabe se zadržavaju na vlažnim mjestima, zaštićenim od sunca, a mnoge su noćne životinje. Mogu živjeti i do 20 godina.
 
BRZE KUKAVICE I ODVAŽNE GUBAVICE
Žabe imaju puno neprijatelja od kojih se brane na različite načine. Neke su brze pa u tren "šmugnu", a druge
štiti njihova boja kojom se prilagode okolišu. Ima i odvažnih žaba, koje se brane nadimanjem tijela i uzdizanjem
na prste, pa izgledaju veće. Vatrenotrbušasta gubavica se, primjerice, u opasnosti baca na leđa i izloži svoj žuto-
crveni trbuh, a jarke su boje u prirodi protivniku obično znak upozorenja.

JEZIK BRZ K'O STRIJELA
Vodozemci se uglavnom hrane kukcima i njihovim ličinkama, puževima i sličnim malim životinjama. Žabe pak imaju posebno građen jezik, kojim nadoknađuju nedovoljnu brzinu i spretnost u lovu. Jezik im je vrlo dug, ljepljiv, mišićav i pričvršćen u prednjem dijelu usta, a ne za stražnji dio kao kod drugih životinja. Zbog toga žabe mogu jezik izbaciti daleko, a žrtvu na njega zalijepiti ili je obuhvatiti i uvući u usta.
 
OD PONOGLAVCA DO ŽABE
Iz jajašaca se razviju mladi koji se nazivaju punoglavci. To su male crne repate ličinke, nalik ribicama, koje žive u vodi i, poput ribe, dišu škrgama, a hrane se biljnom hranom. Punoglavci se postepeno mijenjaju - gube rep, razvijaju im se noge, gube škrge i dobivaju pluća. Počinju se prehranjivati životinjama. Punoglavci su mnogo manji od odraslih žaba, pa se iz njih najprije razviju sasvim male žabice koje potom narastu.     
 
ZA PODMLADAK BAŠ I NE MARE
Većina žaba jajašca polaže u vodu. Bijelo-crne grudaste nakupine lako se primijete na površini bara i jezera, ali i u potocima, na mjestima gdje voda miruje. Jajašca su potpuno nezaštićena i plijen su mnogih životinja - žabe ih ostave i ne brinu o njima.
 
 
Pripremila Maja Kraš
 (Iz arhive časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr