Ako postanem... inspicijent
Dragi zvrkovci, znate li da 27. ožujka obilježavamo Svjetski dan kazališta?

DA PREDSTAVA BUDE ZA PET, ZADUŽEN JE INSPICIJENT
 
Zvrka je jako zanimalo što osoba tako teškog imena uopće radi, pa je švrljao iza kazališnih kulisa. Tamo je upoznao Zlatka Kelnerića, inspicijenta kazališta Komedija.
 
BEZ NJEGA REDATELJ NE MOŽE

ZVRK: Tko je zapravo inspicijent?
Zlatko: To je osoba koja brine da za vrijeme predstave sve ide svojim tijekom i da sve bude na vrijeme. On zove glumce, tehniku; sve osobe koje imaju neka zaduženja u predstavi - svakoga u svoje vrijeme.

ZVRK: Ima li inspicijent neka zaduženja dok se predstava priprema?
Zlatko: Da, brojna. Čim počnu prve čitače probe, inspicijent je uvijek uz redatelja. Vodi bilješke, brine o svim tehničkim poslovima oko predstave... čak uskače kao glumac, ako treba statirati ili odigrati manju ulogu.
 
KAD STVARI PO ZLU KRENU, ZLATKO STUPA NA SCENU

ZVRK.: Događa li se za vrijeme predstave nešto nepredviđeno?
Zlatko: Jednom, na predstavi Kralj je gol, dogodilo se da su cugovi (užad koja drži kulise u zraku) popustili. Odjednom je kulisa krenula prema dolje, dakako u krivo vrijeme. Čim sam to primijetio, pozvao sam tehničare - za vrijeme trajanja cijele scene držali smo užad, da kulisa ne bi pala nasred pozornice.
 
MALE ŠALE U KAZALIŠTU UVIJEK PALE

ZVRK: Ima li kakvih nepodopština unutar ansambla?
Zlatko: Kad se predstava uhoda, ima koječega. Smišljamo jedni drugima neslane šale s kojima se treba snaći na sceni. Na primjer, podmećemo uteg u prazan kovčeg, prah u cipele, šapućemo ili ometamo u glumi. Sve je to bezbolno, a može biti kreativno i unijeti neki novi moment u predstavu.

Prava je prigoda da vam Zvrk ispriča priču o zanimanju za koje zacijelo niste imali prigodu često čuti.
 
Kako postati inspicijent?
Ne postoji škola za inspicijenta Važno je biti zaposlen u kazalištu. Počeo sam kao tehničar, zatim sam bio rekviziter, garderobijer, da bih, s vremenom, došao do mjesta inspicijenta.

Koje osobine inspicijent mora imati?
Ponajprije, mora voljeti kazalište i čitati puno knjiga. Također mora biti veoma spretan. Važno je da bude dobar organizator, da ima dobro oko i uho u neplaniranim situacijama.

Čime se koristi u radu?  
Inspicijent se koristi radnom knjigom, priborom za crtanje, raznobojnim flomasterima, kako bi sve što bilježi bilo što preglednije. Time se pojednostavljuje i vođenje predstave.

Kakvu radnu odjeću nosi?
Nije propisana radna odjeća, ali - budući da se inspicijenta nikada ne smije vidjeti, a moguće su ponekad i neke intervencije, poželjno je biti u crnoj odjeći.

Zašto je lijepo biti inspicijent?
Lijepo je sudjelovati u stvaranju predstave, lijepo je što se uvijek događa nešto novo. Ponekad imaš prigodu sam kreirati predstavu. Ni jedna predstava zapravo nije ista. Osim toga, lijepo je raditi s glumcima, s ljudima koji ostaju u teatru.

Što je u tom poslu teško?
U ovom poslu uvijek treba biti veoma koncentriran. Ponekad je to teško. Teško je kad treba uskočiti u predstavu, ali to je i velik izazov, za koji je važna sposobnost snalaženja. Meni sve to pričinjava veliko zadovoljstvo.
 
Pripremila: Elizabeth Homsi
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr