Sveti Franjo - prvi ekolog
Hvaljen budi Gospodine moj, po bratu našemu Suncu, što sije i grije i dobre i zle.
I budi hvaljen po sestrici Kiši, što pomaže bilju da buja i miriši i natapa njive i dobrih i zlih.
Neka te hvale i sestrice Zvijezde, što kao oči trepere u noći i kazuju pute i dobrom i zlom.
A bio hvaljen i po majci Zemlji, što nosi i hrani stvorove sve: I žive, i nežive, i dobre i zle.
 
 
Mironosac, sveti Franjo, sin bogatog trgovca Pietra  Bernardonea, rodio se u  Asizu  u Italiji 1182. godine. Volio je raskošan život i društvo plemića, divio se ratnicima i vitezovima te je i sam vojevao protiv Perugie (Peruđe). Kad mu je bilo 22 godine čuo je u crkvici svetoga Damjana  Isusovu molbu: «Franjo, popravi moju  Crkvu!'».  Od
toga časa Franjo se posve izmijenio. Postao je redovnik. Zavolio je sve stvoreno i sve zvao sestrama i braćom.  Darovao je plašt da spasi život dviju grlica. Pridobio je žitelje sela Gubija da usvoje i brane vuka kojega su željeli ubiti jer im je uništavao stada. 
 
Šesti put zaredom održan je u Hrvatskoj ove godine 6. hod Franjevačke mladeži. 150 mladih iz cijele Hrvatske, potaknuti ljubavlju sv. Franje prema Gospodinu, pješačilo je od Požege do Virovitice. Kao i svake godine, tako je i ove cilj našega hodočašća bio Asiz u Italiji, rodni grad sv. Franje i proslava blagdana sv. Marije od Anđela. Uz taj je blagdan, naime, vezan porcijunkulski oprost koji je sv. Franjo izmolio od Gospodina. U zajedništvu s desetak tisuća mladih iz cijele Europe i mi predstavnici iz Hrvatske na taj smo dan posjetili Porcijunkulu (najdražu crkvu sv. Franje) i primili potpun oprost. "Hod u ritmu Duha Svetoga" bio je moto ovogodišnjega hoda.

NAF (Novinska agencija FRAME)
 
KVIZ
1) U kojem je stoljeću živio sveti Franjo?
2) Kako se zove Red koji je osnovao sveti Franjo?
3) Franjo je zaštićivao svako stvorenje. Bio je preteča ljudi koji se brinu za očuvanje okoliša. Kako se ti ljudi
zovu?

Sonja Tomić
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr