Pripreme za posmrtni život
Egipćani su vjerovali u posmrtni život. Posmrtni život znači život nakon smrti. Njihovo vjerovanje je bilo snažno i za njih jako važno, tako da su se veliko pripremali za smrt i sahranu. Gradnja piramida je bila samo jedna od stvari koje su radili kako bi se dobro pripremili.

Drugi dio je bio pripremanje samog tijela. Prije nego što bi stavili tijelo Egipćanina u piramidu ili grobnicu morali su ga pripremiti za posmrtni život.
 
Egipćani su vjerovali da bez tijela osoba ne može jesti, piti, plesati ili uživati u lijepim stvarima koje nudi posmrtni život. Ako bi se tijelo raspalo, duh bi preminuo. Zato su Egipćani započeli s balzamiranjem i obrađivanjem tijela kako ne bi istrunulo. Postupak balzamiranja pretvorilo je tijelo u mumiju.

Prije nego što bi tijelo pretvorili u mumiju, izvukli bi mozak osobe kroz nos, što bi značilo da bi osoba ostala bez nosa. I utroba je morala biti uklonjena.

Kada je mumija bila pripremljena, stavili bi je u grobnicu zajedno s stvarima za korištenje u posmrtnom životu. Neke od ovih stvari bi uključivale stvari za svakodnevnu upotrebu, kao igre, odjeća, ogledala itd. Neke grobnice imale su mumije pasa i mačaka, te izrezbarenih kipova slugu. Na zidovima grobnice bile su naslikane slike scena iz života preminule osobe.

Većina stvari i slika bilo je pronađenih u grobnicama kraljevske obitelji ili vrlo bogatih obitelji. No, čak i obični ljudi bili su pokopani s nekim od njihovih najomiljenijih stvari.

Prema egipatskom vjerovanju, stvari i slike u grobnici osigurali bi da je osoba u posmrtnom životu sretna. Egipćani su voljeli život na zemlji. Zato jer su vjerovali da je posmrtni život sličan ovozemaljskom životu, htjeli su biti pokopani s stvarima koje bi trebali.

Nakon stavljanja mumije u grobnicu, svećenik bi recitirao molitve ili izrekao magične riječi. Pozivali su bogove i rekli im da pomognu osobi na putu do sljedećeg života.

Slijedite ovoj čudesnoj priči, koja govori o putovanju mumije iz Egipta u Ameriku. Njezino ime je  Ti Ameny Net.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr