Put do mekane postalje
Naši su preci spavali na balamaod životinjskih koža i mahovine koje se nisu previše razlikovale od ježeve hrpe lišća.
 
POSTELJE OD ZLATA I SREBRA
Predaja nam kazuje da su kraljevi Staroga zavjeta spavali u “posteljama od zlata i srebra na mramornim podovima” te da su brončane postelje asirskih potentata bile prekrivene dragim kamenjem. U grobovima faraona nađene su postelje od ebanovine s ukrasnim motivima od zlata i slonovače, a noge su im bile izrađene u obliku mačjih šapa ili životinja iz basni. Kod grčke “kline” bila je riječ o uskoj, elegantnoj ležaljci s niskim osloncem za glavu koja se upotrebljavala pri objedovanju, u razgovorima i za spavanje.
 
KOMORE ZA SPAVANJE
Prvobitno je umjesto spavaće sobe postojala komora za spavanje, a na samom početku neka vrsta kabine za spavanje. Ali najčešće je prostor za spavanje bio toliko loš da je život nalikovao na logor pod šatorima.
 
BALDAHINI IZNAD GLAVE
Postelja postaje sve važniji komad namještaja koji se opremao ukrasnim elementima. Daske na uzglavlju i podnožju bile su ukrašene rezbarijama, a dnevni su pokrivači bili izvezeni. Stječe se dojam da je čovjek pri spavanju sjedio u uspravnu položaju. Hladni kameni zidovi dvoraca bili su presvučeni drapiranim tapiserijama kako bi spavači bili zaštićeni od velike hladnoće. Tako su se četvrtasti i okrugli baldahini počeli postavljati iznad mjesta za spavanje.
Danas možda svileni baršun i brokat smatramo skupima, ali tada su ti materijali bili mnogo, mnogo skuplji. U velikoj je kući i te kako bilo moguće da “raskošna postelja” stoji koliko i sav ostali namještaj.
Jednostavna je konstrukcija često nadoknađivana zahtjevnom dekoracijom. Posteljne presvlake koje su sezale do poda bile su ukrašene bogatim naborima te  srebrenim ili zlatnim porubom. Krevetni su zastori bili od svilenog baršuna ili brokata, od teškog, prešanog ili muštranog baršuna, od tapiserija ili od obojenih platana te od češljane vune. Bile su prekrivene goblenima ili drugim dragocjenim vezovima.
 
 
KAMIN DAJE TOPLINU
Potkraj 17. stoljeća u mnogim je komorama za spavanje postojao kamin. Kad mu ogrjevna snaga ne bi bila dovoljna, pomagala bi mala posuda s užarenim drvenim ugljenom. Običavalo se    spaljivati borove češere kako bi se njihovim mirisom parfimirao zrak prostorije. Hladne su se noge grijale iznad posude s užarenim ugljenom koja se postavljala ispod stolčića za noge. I škare za uvojke zagrijavale su se iznad malih posuda s užarenim ugljenom koje su stajale na stoliću za friziranje.
Postojale su i male stube za postelju, a novost su bili noćni stolići, prethodnici naših današnjih noćnih stolića, sa zatvorenim pregratkom za noćnu posudu. Novi su bili  i stolovi za umivanje, stalci za lavor i stolovi za friziranje presvučeni nježnim čipkastim draperijama.
 
Jeste li znali?
Kako su izgledale te raskošne postelje? Djelomično su bile upadljivo velike. Za svoje vjenčanje s Izabelom od Portugala Filip Dobri dao je urediti komoru za nevjestu u kojoj je bio postavljen krevet dug 5,49 m i širok 3,66 m.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr