Tajna trgovačke Galije
Morsko dno kod otoka Gnalića, udaljenog nekoliko milja od Biograda, više je od 350 godina čuvalo tajnu trgovačke venecijanske galije* koja je potonula 1573- godine. Njezini ostaci, s teretom koji je prevozila, nađeni su prije 34 godine na dubini od 26 do 30 metara.

Veći dio tih ostataka još uvijek leži na morskom dnu. Do sada je izvađeno oko 4 tisuće najraznovrsnijih predmeta. Neki su izloženi u biogradskom Zavičajnom muzeju.
 
SIDRA  TOPOVI      
Izvađena su dva velika sidra, devet brončanih topova, nekoliko topovskih kugli od kamena, malo mjerilo za mjerenje kalibra* topova, šestar, bakreno posuđe iz brodske kuhinje, dva brusa te brojne brončane matice koje su služile za vezivanje jedara. Svi ostali pronađeni predmeti dio su tereta koji je bio namijenjen za prodaju, a bili su složeni u bačvama, sanducima, košarama i kutijama.
 
STAKLO SE RAZBILO

Među njima je mnogo predmeta od stakla: čaše, zdjele, boce, vrčevi, okrugla okna... Stručnjaci su otkrili da su izrađeni u Muranu*, mjestu najpoznatijih proizvođača stakla u Europi toga vremena. Ukupno je nađeno 2500 takvih predmeta, ali su, na žalost, gotovo svi razbijeni jer su pletene košare u kojima su bili složeni bile preslaba zaštita. Osim toga, u trenutku potonuća na veći dio njih pale su bačve s teškim teretom i mnogo toga zdrobile. Ipak se nekoliko predmeta sačuvalo.
 
ŠKRINJA OKOVANA ŽELJEZOM

Pronađeno je i puno zidnih i stropnih svijećnjaka od mjedi* izrađenih na sjeveru Europe. Bili su rastavljeni na dijelove i spremljeni u drvene bačve.

Posebno je zanimljiva velika, željezom okovana škrinja koja je u sebi krila tekstil i neke odjevne predmete. I nakon 350 godina provedenih u moru održali su se u vrlo dobrom stanju. Iz škrinje je izvađena bala* od 54 metra svilenog damasta* purpurne* boje s ornamentalnim* uzorkom, tri platnene košulje te osam crnih platnenih kapa. Kape i košulje svojim oblikom odgovaraju muškoj modi s kraja 16. stoljeća.
 
IGLE, ŠKARE, NAOČALE...

Keramičkih predmeta bilo je malo, i to uglavnom kuhinjskog posuđa. Nađeno je i desetak bakrenih tava, kotlova, poklopaca i sl. te puno malih raznovrsnih predmeta. Bilo je tu igala za šivanje, naprstaka, pribadača, britava za brijanje, naočala, škara za rezanje dogorjelih fitilja na svijećama, raznih vrsta praporaca* te kutija s preciznom vagom i dvije vrste utega.  
    
LIMOVI, ŠIPKE, ŽICE...

No veći dio tereta činile su sirovine: mjedeni limovi u smotcima, mjedene žice u kolutovima, šipke kositra, kugle cinobera*, olovno bjelilo u čunjićima i ploče tankog, čeličnog lima.
 
Ako volite brodove i tajne morskih dubina, pogledajte izložbu "Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća" biogradskog Zavičajnog muzeja (Biograd, Krešimirova obala 22).

Kako biste izložbu lakše pratili, evo pk objašnjenja nekih izraza:
*galija - vrsta broda    
*kalibar - promjer cijevi vatrenog oružja   
*Murano - gradić i jedan od otoka venecijanske lagune poznat po proizvodnji stakla
*mjed (mesing) - slitina bakra i cinka
*bala - smotak, mjera za količinu sukna
*damast - (po sirijskom gradu Damasku) svilena, vunena ili lanena tkanina
*purpur - crvenoljubičasta boja
*ornament - ukras u likovnim umjetnostima, arhitekturi i umjetničkom obrtu 
*praporci - mala zvona 
*cinober - hrvatski: rumenica; žutocrvena boja od živina sulfida
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr