Jesu li Vikinzi otkrili Ameriku?
TEŽAK ŽIVOT U DOMOVINI

Oko 800.-te godine Vikinzi su počei putovati iz njihove domovine Skandinavije iz zemalja koje su nam danas poznate pod nazivom Norveška, Švedska, Danska.

Vikinzi su se bavili poljodjelstvom. Kada je otac obitelji umro, naslijedio bi ga najstariji sin u obitelji. Vikinzi su imali puno djece. To je značilo da je mlada osoba trebala odlučiti hoće li raditi na bratovom imanju ili poći preko mora ne bi li okušao sreću u novim zemljama. Na imanju nije bilo dovoljno mjesta za sve. A širom zemlje ispredale su se priče o tome kakvo se bogatstvo može pronaći u dalekim zmljama.
 
PUT PREMA NOVIM SVJETOVIMA

Stoga su Skandinavci počeli istraživati, trgovati, prodirati prema zapadu i istoku u potrazi za boljim uvjetima života. Neki od njih otišli su vrlo daleko.

Vikinzi koji su živjeli na obalama Norveške otisnuli su se do Bretlanda u Engleskoj, Irske, Farskog otočja, Shetlanda, Orkneya i Hibridskog otočja.

Neki od Vikinga krenuli su mnogo dalje. Hrabri moreplovci doplovili su do Islanda, Grenlanda i Amerike.

VIKINŠKE KOLONIJE

Islandski Vikinzi su na istočnoj obali Grenlanda imali kolonije od 10. do 5. stoljeća odakle su plovili u Sjevernu Ameriku i naselili se u današnjoj Kanadi.
 
GLAVOLMNO PITANJE?!

Nitko i ne pomišlja da su Ameriku otkrili Indijanci! Postoji mišljenje da su iz Sibira prešli zaledjeni Beringov prolaz u zadnjem ledenom dobu, pre 20-30 000 godina! Medjutim, neka novija istraživanja ukazuju na puno stariji datum dolaska, možda seobom iz Polinezije. Naravno, sami ‘native Americans’ smatraju da su autohton narod.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr