Goleme životinje lutaju Sljemenom? Kada? Ne sada?
ZAGREBAČKA GORA – OTOK U PANONSKOM MORU (prije otprilike 20 milijuna godina)
               
Da si prije 20 milijuna godina mogao živjeti na Zagrebačkoj gori, cijele bi godine mogao nositi majicu kratkih rukava i ležati ispod palme. Naime, klima je tada bila vrlo topla, čak toplija od klime na našem Jadranskom moru.   
 
Panonsko se more u davnoj, davnoj prošlosti protezalo na prostoru današnje Panonske nizine, velike ravnice koja se prostire središnjim dijelom našega kontinenta - Europe. Nastalo je u vrijeme razvoja Zemlje prije otprilike 350 milijuna godina. Možda će ti se ta brojka učiniti dalekom i nestvarnom. Stoga, da je sebi bolje dočaraš, pokušaj
izračunati koliko je to tvojih života, (i Podijeli 350.000.000 s brojem svojih godina.)
 
Gospodari Panonskog mora bili su veliki morski psi. Za razliku od usatih kitova oni su  bili grabežljivci. To znači da su se hranili ribama, a ne biljkama. Na području današnjeg zagrebačkog naselja Vrapče pronađen je u kamenu zub morskog psa. Pogledajte kako je izgledao. Dobrim poznavateljima Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske, ova će slika vrlo čudno izgledati.

Današnja Zagrebačka gora, koju mnogi poznaju pod nazivom Medvednica, nekada davno bila je samo otočić u velikom Panonskom moru. Naime, u dalekoj prošlosti, Zemlja je izgledala potpuno drukčije nego danas.
 
Najveća životinja u Panonskom me bio je golem usati kit. To je posebna vrsta kita, čiji su ostaci pronađeni upravo na zagrebačkom području. Stoga dobio naziv Masocethus agrarni. Kitovi se hrane biljkama.
 
Na manjim dubinama uz kamen su prirasli crveni koralji. Koralj je sitna životinja. Da ne bi postao plijen morskih grabežljivaca, oko sebi gradi oklop od vapnenca (vrsta stijene). No koralji su grabežljivci. Iz oklopa pružaju pipke i ispuštaju tekućinu kojom omamljuju životinjice. Potom ih pipcima unose u sebe i tako se hrane.

U Panonskom moru živjele su razne trave veliki ježinci (2), razne vrste  školjaka (3) i riba (4), morske zvijezde, te glavonošci (6) kao što je ova velika sipa.
 
Prije približno 10 milijuna godina Zemlja je doživjela nove velike promjene. Tada se Panonsko more počelo povlačiti i pretvarati u jezera. Jezera su s vremenom postala slatkovodna. Zbog toga su u i njima morske životinje i biljke izumrle. I sada ih više nema.

Pripremila: Vesna Đurić
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr