Netopive krute tvari u kišnici
Poslužite se prethodno izvaganim filter papirom kojeg ste držali u posudi za isušivanje. Pokupite vodu i ulijte je u vrlo čist pokal. Protresite uzorak vode tako da se nečistoća ne staloži, i filtrirajte 100 ml vode u posudu za mjerenje.

Pogledajte količinu filtrata. Filter papir posušite u posudi za isušivanje. Izvažite filter papir i netopive čestice.

Kloridi se u podzemnim vodama nalaze bilo prirodnim putem, bilo zbog onečišćenja morske vode ili zbog industrijskih otpadnih voda. Kada su koncentracije klorida iznad 250 mg / l, pitka voda može imati neobičan okus. Ondje gdje je poznato da je postotak klorida nizak, zamjetljivo povećanje koncentracija klorida može ukazivati na zagađenje iz kanalizacije i sličnih izvora. Sljedeće razine klorida izražene su u mg / l: 0 – 250, prihvatljivo; 250 – 500, manje od poželjnog; 500 – 1000, nepoželjno; preko 1000, nezadovoljavajuće.
 
Željezo u pitkoj vodi može opranom rublju dati nijansu rđaste boje, a može utjecati i na njen okus. U vodi ga često nalazimo zbog velikih naslaga u zemljinoj površini. Željezo u pitku vodu može stići iz željeznih cijevi u vodovodnim instalacijama. U prisustnosti vodikova sulfida, željezo dovodi do stvaranja kamenca koji vodi daje tamnu boju. Najveća koncentracija za željezo u vodi za piće je 1,0 mg / l. Sljedeće razine željeza (Fe) izražene su u mg / l: 0 – 0,3, Prihvatljivo; 0,3 – 1,0, Zadovoljavajuće (međutim, može prouzročiti obojenost i neugodan okus); preko 1,0, Nezadovoljavajuće. Željezo koje se nalazi u prirodnim podzemnim vodama je u topivom stanju, ali kada je izloženo kisiku prelazi u netopivo stanje s karakterističnom crvenkasto-smeđom ili rđastom bojom. Pustimo li ga da odstoji, rđasti talog obično će pasti na dno posude. Međutim, uklanjanje željeza tim načinom nije ekonomično. Imamo četiri mogućnosti za uklanjanje željeza iz pitke vode: (a) Za rastvoreno željezo u koncentracijama do 2,0 mg / l, dodajte fosfat neškodljiv u hrani koji odvaja rastvoreno željezo, npr. održava željezo u otopini. (b) Omekšivači na bazi zeolita mogu ukloniti do 10 mg / l otopljenog željeza. (c) Kalijev permanganat može ukloniti do 10 mg / l željeza te će ukloniti otopljeno željezo kao i ono u česticama. Permanganat daje kisik koji oksidira i taloži svo otopljeno željezo. (d) Otopina tekućeg klorida može se upotrijebiti za svaku količinu željeza, otopljenog ili neotopljenog, i uništiti bakterije željeza.
 
Sulfati u podzemnoj vodi nastaju zbog prirodnih taloga magnezijeva sulfata, kalcijeva sulfata ili natrijeva sulfata. Koncentracije trebaju biti ispod 250 ppm. Veće koncentracije imaju laksativno djelovanje. Iz pitke se vode sulfati ne mogu ukloniti na ekonomičan način. Sljedeće razine sulfata izražene su u mg / l: 0 – 250, Prihvatljivo; 250 – 500, Može se tolerirati; 500 – 1000, Nepoželjno; preko 1000, Nezadovoljavajuće.

Izvagnite čistu suhu posudu za hlapljenje. Ulijte u nju filtriranu kišnicu i zagrijte dok se ne posuši. Ako se prenaglo zagrije, otopina će izbacivati kapljice van posude pa se neke krute tvari mogu izgubiti. Kada otopinu ishlapite toliko da posuda bude suha, ohladite je i ostavite jedan dan u posudi za hlapljenje. Zabilježite težinu otopljenih krutih tvari.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr