20 amino kiselina
Alfa amino kiselina ima mnogo, ali samo ih je 20 pronađeno u humanim proteinima. Neki proteini čine strukturalne forme u organizmu, dok su drugi enzimi. Iako je svih dvadeset amino kiselina neophodno za život, samo ih je devet prehrambeno esencijalno.
 
Preostalih jedanaest organizam može sam kreirati iz esencijalnih devet. Esencijalne amino kiseline su histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.
 
Iako je histidin ubrajan u esencijalne amino kiseline samo za dojenčad, novija istraživanja pokazuju da bi mogao biti esencijalan i za odrasle. Arginin, ornitin, cistein, cistin, taurin i tirozin dio su neesencijalnih kiselina, no kod nekih osoba, zbog bolesti ili probavnih disfunkcija, također mogu biti esencijalne.
 
Nedovoljno uzimanje esencijanih amino kiselina povećava tjelesnu potrebu za neesencijalnim kiselinama. I jedne i druge - esencijalne i neesencijalne, u tijelu će tvoriti hormone, enzime, neurotransmitere, antitijela i transportere nutrijenata.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr