Grad Versailes - mjesto palače i vrtova kralja Luja XIV
Uz 19. svibnja – Međunarodni dan muzeja
 
Versailles (Versaj), grad na sjeveru Francuske, u cijelom je svijetu poznat kao mjesto palače i vrtova kralja Luja XIV.*
 
Muzej po kraljevskoj mjeri
 
Kad je 1837. godine iz najpoznatijeg i najvećega dvorca iselila kraljevska obitelj, on je pretvoren u muzej, koji je – sa svojih 18 tisuća kvadratnih metara – postao najvećim muzejom u svijetu.
 
Gradnja dvorca počela je 1661. godine i trajala više od jednoga stoljeća. Izvodilo ju je 36 tisuća ljudi, a nadziralo više arhitekata. Najprije je oko staroga dvorca sagrađen novi, a onda je dograđen drugi kat, izgrađeno sjeverno i južno krilo, mramorni dvorac Trianon i možda najpoznatiji dio Versaillesa – Dvorana zrcala, u kojoj su se zbili mnogi značajni povijesni događaji*. U dvorcu su brojne galerije, raskošno ukrašeni saloni i kraljevski apartmani.
 
Versailles krasi 400 skulptura, tapiserije i više od 6000 slika najcjenjenijih onovremenih umjetnika. S brojnim galerijama, raskošno ukrašenim salonima i kraljevskim apartmanima, ovaj dvorac predstavlja remek-djelo francuske barokne* arhitekture i dekorativne umjetnosti.
 • Dvorac se prostire na površini od 37 tisuća hektara*.
 • Mogao je odjednom primiti oko 5000 posjetitelja, koje je opsluživalo i čuvalo oko 14000 vojnika i slugu.
 • Za izgradnju su potrošeni novčani iznosi koje ne možemo ni zamisliti. Dvorac ima više od 2000 prozora, 700 soba, 1250 kamina i 67 stubišta.
 • Dvorana zrcala duga je 73 metara, široka 10,5 metara i visoka 12,3 metra. S jedne je strane ukrašena sa 17 masivnih prozora, nasuprot kojima je isto toliko podjednako spektakularnih zrcala.
 • Sveukupna dužina zapadnih fasada je oko 580 metara.
 • Prednji dio palače gleda na dugačko dvorište sa statuama poznatih Francuza.
* Luj XIV. – kraljevao je od 1643. do 1715. godine, poznat po ljubavi prema raskoši, zbog čega su ga zvali i Veliki te Kralj Sunce; on je, pak, sam sebi tepao "Država – to sam ja"; takvim je pristupom državnim poslovima kraljevsku blagajnu doveo do bankrota, a narod bacio u očaj, koji je kasnije doveo do Francuske revolucije i pada njegove dinastije.
 
* Dvorana zrcala – mjesto gdje je 1871. godine proglašeno Njemačko carstvo, ali i gdje je 1919. godine Njemačka potpisala mirovni sporazum nakon Prvoga svjetskog rata

* barok – stil europske umjetnosti od kraja 16. do polovice 18. stoljeća

* hektar – jedinica za mjerenje površine zemljišta; 1 hektar (ha) * 10000 m2
 
Savršenstvo vrtne arhitekture
 • Park ispred dvorca prostire se na čak 1800 hektara, a krasi ga 1400 fontana, koje se vodom opskrbljuju iz sistema dugog skoro 160 km.
 • Predstavlja najviši domet barokne vrtne umjetnosti. Geometrijski postavljenim vrtovima s ravnim stazama, velikim bazenima, ogledalima, šišanim živicama i drvoredima osnovni je cilj bio da pokažu moć i bogatstvo vlasnika.
 • U Versaillesu je i poznata Oranžerija*; zakopana u padini ispod dvorca, okružena velikim stepeništem i dvostruko ostakljena, ostaje savršeno zaštićena. Čak je i zimi temperatura između 5 i 8 stupnjeva Celzijevih.
 • U oranžeriji je više od 1080 lončanica krhkih stabala: naranče iz Portugala, Španjolske i Italije, drveće limuna nara* (staro više od 200 godina), oleandri, palme, čak i stabla rajčica. Stabla daju male količine voća, jer su dekorativno potkresana u lopte. Vrtlari ih iznose u vrt sredinom svibnja, a vraćaju u Oranžeriju sredinom listopada.
* oranžerija – zgrada sa staklenim krovom i specijalnim grijanjem, uređena za uzgoj biljaka koje vole toiplinu
* nar – vrsta šipka
 
Jeste li znali...
 • da će se dom Luja XIV. uskoro početi obnavljati? Ta će operacija trajati 17 godina i stajati oko 390 milijuna eura. Iako će prostor oko dvorca biti veliko gradilište mjesecima i godinama, neće biti zatvoren;
 • da je uz Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame u Parizu – Versailles jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi? Godišnje ga razgleda oko 10 milijuna posjetitelja.
Pripremila: Rena Taub
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr