Grad Ozalj
Grad Ozalj smješten je u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije. Sam grad Ozalj nalazi se uz tok rijeke Kupe s desnim pritocima Dobre. Stari grad Ozalj smješten je na vapnenačkoj stijeni iznad Kupe i ponos je i simbol grada Ozlja. Područje bogato različitim reljefom, koje se odlikuje prekrasnim ograncima Žumberka, plodnom pokupskom ravnicom i jezerom Šljunčara.
 
 
NA KOJOJ SE RIJECI NALAZI GRAD OZALJ?
 
Prvi pisani dokument u kojem se spominje grad Ozalj je iz 1244. godine. Stari je grad Ozalj vrlo raznolik. Tijekom povijesti više puta je nadograđivan pa je njegova čar tim veća. Grad se sastoji od ulazne kule, manje kule s lijeve strane, branič kule i od tri krila zgrade smještene na strmoj litici.
 
ŠTO ULJEPŠAVA GRAD OZALJ?
 
Mnoštvo arheoloških nalaza nađenih unutar zidina Staroga grada potječu iz prapovijesti i srednjeg vijeka. Tragovi neolitske nastambe Lenđanske kulture nađeni su u podrumu Staroga grada. Sve karakteristike nastambe ostale su sačuvane. Pronađeni su ostatci podne obloge od zapečene gline, koštani alat, kuhinjsko suđe, koji potječu iz 3 000. godine prije Krista. Nađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba od 3. do 6. stoljeća. Pronađeni su novci Cara Valerijana, cara Klaudija i metalna oprema ratnika. Od ostalih građevina zanimljiva je  "kamena palača" Munjare, stare hidroelektrane iz 1908. god.
 
KOJA JE ZANIMLJIVA GRAĐEVINA U NJEGOVOJ BLIZINI? 
 
Kao vlasnici smjenjuju se najmoćnije feudalne porodice: Babonići, Frankopani, Zrinski, a u 17. st. Ozalj doživljava svoje najsjajnije razdoblje, postavši neslužbenom hrvatskom prijestolnicom. U njemu stoluje ban Petar Zrinski. Tragičnim smaknućem bana Petra Zrinskog i grofa Frana Krste Frankopana 1671. godine nasilno je prekinut procvat grada.
 
TKO SU NAJPOZNATIJI VLASNICI GRADA OZLJA?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr