Školjke životinje
Najprije vidimo čvrstu ljušturu*. Zašto onda školjke pripadaju skupini životinja koje se zovu mekušci? Zato što se u dvodijelnoj ljušturi krije meko i mesnato tijelo.
 
 
Oklopnjaci meka srca
 
Školjke žive u svim morima i oceanima, rijekama i jezerima. Hrane se vodenim biljem ili sićušnim životinjama.
 
Jakobova kapica - najbrža plivačica

Neke školjke, poput dagnji (mušula), nepokretne su i čitav život provedu zalijepljene za kamen. Za njega se drže čvrstim i tankim nitima, kojima je drugo ime morska svila. S druge strane, Jakobova kapica pliva vrlo brzo. Kreće se potiskujući vodu naglim otvaranjem i zatvaranjem ljušture.
 
 
Lovci na prstace uništavaju naše podmorje

Većina školjaka, među kojima je i srčanka, ima razvijeno i snažno stopalo. To je mišić koji viri iz ljušture i služi za ukopavanje i polagano kretanje. Drukčiji je prstac. Ta neobična školjka buši tunele u morskim stijenama. Otapa ih svojom kiselinom, pa se dogodi da u stijenu prodre prilično duboko. Budući da su prstaci vrlo ukusni, nesavjesni pojedinci dolaze do njih razbijajući stijene. Tako uništavaju naše podmorje.
 
Školjke bisernice - skupocjene šminkerice

Bisernice žive u tropskim morima Azije. Jedinstvene su jer mogu stvoriti prekrasan i skupocjen biser. To se događa uvijek kada u njihovu unutrašnjost, u plašt, dospije neko čvrsto tijelo poput zrnca pijeska ili kamenčića. Plašt školjke polako ga obraste i okruži s puno slojeva sedefaste* tvari. Za nekoliko se godina tako stvori biser. Bisernice žive ukopane u pijesku na dnu mora. Lov je na njih opasan i težak. U tim morima, naime, žive i morski psi, a ronioci rone na dah, bez ikakve pomoćne opreme.
 
Lepeza na dnu mora

Najveća školjka našega podmorja jest periska. Ljuštura joj je lepezasta. Naći ćete je na dnu mora, gdje napol otvorena stoji uspravno, jednim svojim dijelom ukopana u pijesak. I periska stvara bisere, ali su njezini smećkaste boje i bez sjaja pa nisu skupocjeni.
 
 
Život u plićaku

Dagnje su školjke plavkaste crne boje, a žive u velikim skupinama u stjenovitim plićacima. U malo većim dubinama teško ćete ih naći, jer ondje žive njihovi najveći protivnici - proždrljive zvjezdače. Dagnje su vrlo ukusne, ali oprez... Važno je znati gdje je školjka koju želimo pojesti rasla. Ako je živjela u blizini kanalizacijskih otvora, ondje kamo dospijevaju otpadne vode, njezino je meso sigurno zatrovano. Školjke su, naime, mogli bismo tako reći, prirodni filtri.
 
I školjke imaju tijelo

Znate li da i školjke imaju tijelo? Naučimo njegove dijelove.
  • Plašt je tanka kožica koja obavija cijelo tijelo ispod ljušture i koja zapravo stvara ljušturu.
  • Škrge su listići kojima se školjka hrani i diše.
  • Snažni mišići služe za otvaranje i zatvaranje ljušture, jer da bi se prehranile i disale, školjke moraju ljušturu otvarati.
  • Stopalo je velik mišić koji viri iz ljušture. Školjke nemaju glave, pa su im osjetila* raspoređena po rubu plašta, uz otvor ljušture.
Proždiračice školjaka

Najveći su neprijatelji školjaka morske zvjezdače. Zvjezdača je vrlo proždrljiva i može potamaniti mnogo školjaka. Napada tako da školjku okruži krakovima i snagom mišića rastvori ljušturu toliko da može u njezinu unutrašnjost ubaciti svoj želudac i usisati meke dijelove. Ali ima i riba koje se, osim sitnim ribicama, hrane i nekim mekušcima.

* ljuštura - zaštitni oklop školjaka i morskih puževa
* sedef - unutrašnji sloj ljušture nekih školjaka i puževa, prelijeva se u raznim bojama i služi za izradu ukrasnih predmeta
* osjetilo - organi koji živim bićima omogućuju da uspostave kontakt s okolinom
 
Pripremila: Maja Kraš
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr