Nakon rođenja, mentalna prilagodba
 
1. Prilagodna na činjenicu da ste odgovorni za drugo živo biće 24 sata dnevno nije laka. Postporođajna depresija, osjećaji tuge i bespomoćnosti, uobičajena je kod majki nakon rođenja prvog djeteta. No ubrzo nestane, osobito ukoliko je partner suosjećajan i od pomoći. Ipak, ekstremna depresija nakon poroda zahtijeva liječenje.
2. Mlada majka može se osjećati nesigurnom i neprivlačnom no svakodnevno vježbanje pože joj pomoći da vrati samopouzdanje. Vježbe za mišiće zdjelice mogu pomoći.
 
 
 
3. Grudi neće biti čvrste, bez obzira da li majka doji. Smeđa boja kože oko bradavica i smećkasta vertikalna crta na trbuhu izblijedjet će u roku od 4 mjeseca, kao i strije koje će postati srebrnkaste.
4. Dojenje je prirodna kontracepcija za trećinu žena, ali otprilike 20% žena koje doje imaju ovulaciju i mogu začeti u roku od 12 tjedana od poroda.
5. Tijekom trudnoće i posebno netom nakon poroda, nekima ženama više odgovaraju nježnosti nego seksualni odnos. Nakon poroda, najbolje vrijeme za ponovne seksualne odnose je kada se oba partnera osjete spremnima i nakon dopuštenja liječnika. Ako manjak estrogena nakon poroda u majki koje doje uzrokuje suhoću vagine, trebale bi koristiti lubrikante bazirane na vodi. Umor uzrokovan konstantnim prekidima sna i naporima tijekom dana može smanjiti seksualnu želju kod roditelja. No intimnost ne mora rezultirati spolnim odnosom.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr