Rođenje
 
1. Dijete je rođeno otprilike 9 mjeseci ili 40 tjedana nakon začeća.
2. Trudovi traju otprilike 12 sati za žene koje prvi put rađaju, a manje za ostale. Na početku trudova mišići stijenke maternice počinju se grčiti, a mišići grlića maternice se opuštaju kako bi se mogli rastegnuti. Majka se tada ''porađa''. Te kontrakcije ili grčenje postaju sve češće kako se porođaj bliži. Amnionska membrana koja je zatvorila dijete u maternici istiskuje se kroz grlić, puca pod pritiskom grčenja mišića maternice i ispušta amnionsku tekućinu (plodnu vodu).
 
 
 
Glava djeteta pomiče se prema grliću zbog učestalih kontrakcija maternice potpomognutih kontrakcijama trbušnih mišića i majčinim tiskanjem. Grlić se postupno otvara i vagina se širi kako bi propustila dijete. Kada djetetova glavica proviri van, majka može dobiti pomoć da izbaci dijete iz tijela. Dijete se obično rađa tako da mu prvo izađe glavica. Ako je rođeno tako da mu prvo izađu guzovi, to se naziva na zadak.
3. Kada je dijete rođeno, pupčana vrpca još ga povezuje sa posteljicom koja je ostala u maternici. Tada liječnik ili medicinska sestra vežu pupčanu vrpcu i zatim je presjeknu na otprilike 5 cm od djeteta a kraj vežu u čvor. Čvor se u roku od nekoliko dana osuši i obično otpadne. Mjesto na kojem je otpao zacjeljuje i ostavlja udubinu na trbuhu, pupak.
4. U roku od 2 sata od poroda pupčana vrpca i posteljica odvajaju se od stijenki maternice i izlaze van kroz vaginu. Liječnik ili sestra trebali bi provjeriti da ništa nije ostalo u vagini.
5. Dijete je gotovo bespomoćno kad je rođeno pa majka mora brinuti o njemu. Ubrzo nakon poroda dijete bi trebalo nahraniti pomoću majčinog mlijeka koje je najbolje mlijeko za bebe psom ako majka ne pati od nekih bolesti. Majka bi trebala hraniti dijete svojim mlijekom koliko god je to moguće. Rano majčino mlijeko, odmah nakon rođenja, je najvažnije jer sadrži kolostrum koji omogućava djetetu da stvori imunološki sustav koji će ga štititi od bolesti. Majke koje doje ne bi smjele uzimati aspirin jer može doči do djeteta i uzrokovati Reyeov sindrom, potencijalno smrtonosnu bolest jetre i mozga.
6. Dijete se treba staviti da spava na leđima, nikako na trbuhu, kako bi se izbjegao Sindrom iznenadne smrti djeteta (SIDS sindrom).

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr