Začeće, uloga žene

Ovulacija je otpuštanje jajašca iz jajnika otprilike 14 dana prije mjesečnice. Začeće obično nastupa kratko nakon ovulacije. Ipak, na ovulaciju može utjecati stres, bolest, seksualno uzbuđenje ili promjene u rutini. Zbog toga je teško predvidjeti točno vrijeme začeća. Ono nastupa ako spermij oplodi jajašce u jajovodu.
 
 
Tijekom snošaja muškarac stavlja penis u vaginu i ejakulira (''svršava'') jednu ili dvije čajne žličice sjemena koje sadrži milijune spermija.
Čak i kada djevojka dobije mjesečnicu ili netom prije, može ostati trudna ukoliko je sjeme ušlo u vaginu ili van nje. Pitom nije potrebno da jedno ili oba partnera dožive orgazam.
Tijela muškarca i žene slično reagiraju na seksualno uzbuđenje. Nalet krvi u penis uzrokuje njegovu erekciju, a područje vagine postaje meko i vlažno. Otkucaji srca i disanje se ubrzava vodeći do orgazma i spontanog grčenja u mišićima koji okružuju penis, odnosno u vagini, ejakulacije i ugodnih erotičnih osjećaja. Grčenje olakšava sjemenu da iz penisa uđe u vaginu, odnosno u maternicu i jajovode.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr