Završavanje domaće zadaće za dana
Pitanje:
 
Kako da objasnim svom sinu (starom 8 godina, drugi razred) da je važno da dovrši svoju školsku domaću zadaću/zadaću zadanu od roditelja dok je još dan, kada se vrati iz škole (jutarnja smjena), tako da mogu provesti više vremena s njim uvečer kada dođem s posla (npr. da mu čitam pripovijetke). On često gleda televiziju popodne i piše domaću zadaću uvečer oko 20.00 h pa do 22.00 h. Pokušala sam mu to objasniti, ali bezuspješno; to kao da ne dopire do njega.
 
Odgovor:
 
Vrlo je dobro što ste odabrali večer kao vrijeme za izgradnju odnosa sa svojim sinom, a ne kao vrijeme gdje ga se mora tjerati da uradi domaću zadaću. Međutim, trebate znati da vaše dijete neće shvatiti tu dobru namjeru prosto zato što ta namjera potječe od gledišta odraslih. To je i razlog zašto on ne sluša vaš savjet, jer njemu nije bitan.
 
Dajemo nekoliko prijedloga:
 
(a) Bilo bi dobro da ga netko odrastao nadgleda poslijepodne, po povratku iz škole.
 
Ako ga se ostavi samog kod kuće, s pregršt stvari koje može raditi, on će najvjerojatnije odabrati popodnevno gledanje televizije jer to djeci prvi izbor. Da stvar bude još gora, kada bi i uradio domaću zadaću popodne, smatrao bi da neće imati dovoljno vremena za televiziju uvečer jer ćete mu vi tada čitati priče. Tako dijete gleda na stvari. Kako biste poboljšali situaciju, trebate se latiti problema na samom njegovom izvoru
 
(b) Učinite da mu vrijeme provedeno s vama navečer bude zabavnije.
 
Ukoliko uistinu želite da slijedi vaše planove, morate se potruditi da mu vrijeme provedeno s vama navečer protekne brže. Djecu ćete prije namamiti nudeći mu zadovoljstvo negoli obavezu. Nije da im ne možemo nametnuti pravila, budući da i djeca trebaju biti poslušna. Međutim, naša je zadaća kao roditelja i ta da im život učinimo uzbudljivijim i zanimljivijim. Stoga, ukoliko se potrudite da vaše aktivnosti uvečer budu privlačnije od TV programa, vaš sin će se prikloniti vašem načinu provođenja vremena!
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr