Sedam patuljaka od kesten-pirea
Uz malo dobre volje i strpljenja možete postati pravi čarobnjak – iščarobirati patuljka.
 
Potrebno je nabaviti:
 • 1 kutiju kesten–pirea od 500 g (u dućanu se može naći u škrinjama tvornice Ledo)
 • 1 tanka okrugla biskvitna podloga za tortu
 • preljev od čokolade
 • 1 šlag–pjena
 • sitni bombončići ili grožđice, lješnjaci, komadići sušena ili kandirana voća (za ukras – što imate pri ruci)
 1. Pripremite biskvitnu podlogu i 1 malu čašu ili šalicu za kavu. Čašu okrenite naopako,stavite na biskvit i stisnite tako da dobijete mali krug jednak promjeru čaše. Bitno je da tako izradite 7 malih jednakih krugova.
 2. Svaki krug stavite na aluminijsku foliju (ili neku drugu podlogu), prelijte ga  čokoladom, pa pričekajte da se čokolada dobro iscijedi okolo. Nakon toga ih premjestite.
 3. Kesten–pire (koji ste izvadili 2 sata ranije iz zamrzivača – pročitajte uputstvo na kutiji) podijelite na 8 jednakih dijelova. Od njih oblikujte male tortice koje će biti jednako široke kao mali krugovi od biskvita (a visoki otprilike 2 cm). Svaku od tortica postavite gore na krug; potrebno ih je 7, a jednu možete odmah pojesti (osmu).
 4. Od malih bombončića ili lješnjaka, grožđica, kikirikija, komadića sušena voća ili sl., na torticama napravite oči, nos, usta... (blago ih utisnite u kesten)... Sami pokažite kako radi vaša mašta, poigrajte se bojama i oblicima: što šarenije, to bolje.
 5. Glavice poslažite na okruglu podlogu, u krug, s pravilnim razmacima. Od ostatka biskvita izrežite trokutiće, prelijte ih čokoladom. Oni će poslužiti kao kapice koje ćete poredati okolo, iznad glava.
 6. Istucite mikserom čvrstu šlag–pjenu. (Neka vam netko pomogne). 
Šlag žlicom stavite u  malu čistu vrećicu za zamrzavanje kojoj ste na rubu odrezali vrlo malu rupicu (2mm). Dobro je stisnite na mjestu gdje je gornji otvor, tako da šlag može ići samo kroz rupicu. Od njega ćete, stiskanjem vrećice, napraviti patuljcima brade, brkove, kosu.

I to je to. Stavite u hladnjak.

A Snjeguljica? Nju smislite sami!

Pripremila: Saša Martinović-Kumović
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr