Promjene vaginalnog iscjetka – alarm!
Normalni vaginalni iscjedak ima nekoliko namjena: čišćenje i ovlaživanje vagine, te pomaganje prevenciji i borbi protiv infekcija. Iako je normalno da boja, tekstura i količina vaginalnog iscjedka varira tijekom menstrualnog ciklusa, neke promjene u iscjedku mogu značiti da ima problema.  
 
Kontroliraj svoj iscjedak

Ako mislite da imate problem, trebate posjetiti liječnika što prije možete. Ipak, prvo pomaže da naučite neke razlike između normalnog i abnormalnog vaginalnog iscjedka. To će vam pomoći da prepoznate promjene, ako do njih dođe.  

Normalni vaginalni fluidi (tekućine) nekad mogu varirati u teksturi i boji. Mogu biti rijetke, ljepljive i elastične, ili guste i ljepljivi. Vaginalni fluidi trebali bi biti bistri, bijeli ili bjeličasti. 
 
Uoči promjene u vaginalnim fluidima

Važno je da obratite pozornost na promjene u vaginalnim fluidima. Slijedeće promjene mogu značiti da ima problema: 
  • promjena u mirisu (posebno ako je neugodan)
  • promjena u boji ili teksturi (posebno ako je zelenkast, sivkast ili podsjeća na gnoj)
  • vaginalni svrab, peckanje, oticanje ili crvenilo
  • vaginalno krvarenje ili samo mrlje krvi, a da nije vrijeme menstruacije
Uoči simptome vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije, kao bakterijalna vaginoza, kandida (gljivična infekcija) i trihomonijaza su česti slučajevi pretjeranog vaginalnog iscjedka.  Neke infekcije se prenose spolnim odnosom, kao što je gonoreja. Do drugih infekcija može doći neovisno da li imamo spolne odnose ili ne, kao što su bakterijska vaginoza, ili gljivična infekcija.  
 
Iako simptomi ovih infekcija mogu biti slični, evo nekih razlika na koje trebamo obratiti pozornost:
  • Gljivična infekcija može biti razlogom da vaginalni iscjedak bude vrlo bijele boje i gust, nalik rijetkom mladom siru. Gljivična infekcija obično ne uzrokuje nikakav jak miris, ali može uzrokovati jak svrab i peckanje.  
  • Bakterijska vaginoza (BV) može biti uzrokom da iscjedak bude jači od uobičajenog. Fluidi mogu biti pjenasti i sivkaste boje. BV često uzrokuje da vaginalni iscjedci imaju neugodan miris.
  • Trihomonijaza, česta spolno prenosiva bolest (STD), može uzrokovati ustajao, pljesnjiv zadah. Iscjedak može biti sivkast, ili zeleno-žut, i može postati gušći. Trihomonijaza također često uzrokuje vaginalni svrab i bol tijekom mokrenja.
  • lead 
Vrlo je važno da posjetite liječnika, ili odete na kliniku, ako imate bilo koji od simptoma pretjeranog vaginalnog iscjedka. To je zaista važno za djevojke koje imaju spolne odnose bez uporabe kondoma, jer mnoge spolno prenosive bolesti uzrokuju vaginalni iscjedak.  
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr