Komunikacija sa šutljivom kćeri
Pitanje:
 
Moja kćer ima 14 godina. Vrlo je šutljiva. Kako da je potaknem da komunicira sa mnom (ocem)? Pokušao sam s njom razgovarati, ali ona jednostavno šuti.
 
Odgovor:
 
Čini se da je vaša kćer introvertirana osoba. To znači da će općenito biti mirna, ili povučena, u većini situacija u kojima se nađe. Ona teže izražava svoje osjećaje i draža joj je osama od skupnih aktivnosti. Ovo davanje prednosti samotnim aktivnostima mogla bi objasniti njenu sklonost da bude šutljiva čak i kada je kod kuće. Introverti obično imaju manji krug prijatelja budući da traže intenzivne, duboke i iskrene odnose s ljudima.
 
Međutim, introvert ponekad provodi previše vremena razmišljajući o životu i svojoj trenutnoj situaciji. Zbog toga u nekim situacijama nisu hitri u poduzimanju potrebnih koraka. Introverti, uz to, ponekad zaborave razmijeniti mišljenja s ljudima iz njihova okruženja pa ne saznaju jesu li njihova vlastita razmišljanja i iskustva podudarni.
 
Nijedan tip osobnosti nije vredniji od drugih. Kao otac, trebate znati i prihvatiti vrstu osobnosti vaše kćeri i njene sklonosti postupanja na određeni način.
 
Evo nekih prijedloga kako da s njom komunicirate bolje:
 
(a) Promatranjem saznajte što ju zanima
 
Pokušajte utvrditi stvari ili aktivnosti koje ju zanimaju. Možete početi s otkrivanjem njenih hobija, odabranih slobodnih aktivnosti u školi, vrste knjiga koje čita, i žanra filmova koje voli. Kada saznate njene interese, možete ta područja iskoristiti kao uvodne pojedinosti za zadobivanje njene pažnje i zapodijevanja razgovora.
 
(b) Promatranjem dokučite kada je najotvorenija za razgovor

Također možete promatrajući otkriti kada je kod kuće najornija za razgovor. Adolescenti su najspremniji za razgovor za večerom ili kad gledaju televizijske programe. Otkrijte doba tijekom dana kada vaša kćer, u svojim svakodnevnim navikama, ima više slobodnog vremena i tada ih iskoristite kao prilike za započinjanje neopterećujućih razgovora.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr