Odgajanje sretnog djeteta
Svaki roditelj nastoji svome djetetu pružiti osjećaj samopoštovanja, ne u tolikoj mjeri da ono bude oholo, već dovoljno da izraste u samopouzdanu i uravnoteženu osobu. I mada se nalazimo u dobu instant užitaka, gdje je sreću lako „kupiti”, trajniji osjećaj zadovoljstva je gotovo neuhvatljiva „ptičica”.
 
Kao što smo mi odrasli svjesni, ogromna je razlika između trenutnog užitka – kupnje najnovijeg tipa mobitela – i trajnijeg zadovoljstva. Naravno, djeca vole uživati. Baš kao i odrasli, trebaju male užitke da im se potakne osjećaj zadovoljstva. Ali prije ili kasnije,  djeca će saznati da se prava sreća nalazi nešto dublje: ona hrani dušu, i ispunjava ih  osjećajem da je život lijep.
 
Psihijatri se slažu da sretna djeca imaju neke zajedničke značajke, uključujući samopoštovanje, optimizam i osjećaj da je sve pod kontrolom. Vjerovali ili ne, ove osobine je kod djece lakše razviti nego što mislite. Slijedi 10 svakodnevnih načina da pomognete svojoj djeci na putu ka sreći. 
  • Zabavite se na „zastarjele” načine, neplanski
  • Učite ih da trebaju pomagati drugima  
  • Naviknite ih na fizičke aktivnosti
  • Šalite se i smijte
  • Pohvalite dijete na kreativan način
  • Isplanirajte pravilnu prehranu
  • Potaknite njegovu umjetničku stranu
  • Smiješite se
  • Pozorno slušajte
  • Nemojte dotjerivati učinjeno
Zabavite se na „zastarjele” načine, neplanski

U nastojanju da popunite raspored i vrijeme svojeg djeteta od ranoga doba, možda ćete ga nehotice zatrpati obavezama. Sva djeca – bez obzira na dob – trebaju priliku da se opuste, odmore od unaprijed dogovorene igre s drugom djecom i od vrtića te se jednostavno trebaju slobodno igrati.
 
Djetinjstvo je vrijeme kada im trebamo pustiti da ih vodi mašta. Nemojte ih požurivati kada natjeravaju kukce, pokušavaju uhvatiti vodu iz slavine ili gledaju sjene na podu. Sve te stvari zbog kojih vam se čini da kasnite s njihovim isplaniranim aktivnostima – večera, kupanje, odlazak na spavanje, osnažit će njihov osjećaj začudnosti i omogućit će im da istraže svijet na vlastiti način.
 
Ako otkrijete da upravo lupkate nogom dok ih čekate da završe sa zabavom, zašto ne biste i sami malo popustili uzde i pridružili se svojoj djeci u traženju zabave? Ukoliko vam pomanjka nadahnuća, pokušajte nabaviti knjigu 51 Best Ways to Amuse Kids (51 najbolji način da zabavite djecu) autorice Ellen van Wees. Ili pustite da vas djeca vode u svojoj potrazi za razbibrigom.
 
Učite ih da trebaju pomagati drugima
 
Znate onaj dobar osjećaj kada nekome pomognete? Ohrabrujući ih da „pomažu” drugima, možete u svoju djecu usaditi osjećaj vrijednosti i ponosa. Pružite im obilje prilika da učine nešto za druge – nešto jednostavno kao što je poklanjanje svojih starih igračaka dobrotvornim organizacijama ili domovima za nezbrinutu djecu. Treba im omogućiti i da posjete te ustanove te da sami vide tko dobiva njihove poklone.
 
„Djeca već u vrlo ranom dobu mogu spoznati radost pomaganja drugima”, kaže Deborah Spaide, osnivačica Kids Care i Family Cares, 2 dobrovoljne organizacije u Washingtonu. Deborah ističe: „Čak i dvogodišnje dijete može nam pripomoći kada izrađujemo medvjediće za dobrotvorne ustanove i znaju pokazati gdje trebaju doći oči i usta.”
 
Kod kuće djecu možete na jednostavnije načine podučiti o pomaganju drugima i oduživanju zajednici: zamolite ih za pomoć kada odabirete odjeću koju ćete dati njegovoj mladoj sestrični, primjerice. Ili ako je dobilo brata ili sestru, povedite ga u kupovinu sa sobom i zamolite ga da izabere nešto što bi željelo dati novoj bebi. To će im približiti koncept razmišljanja o tuđim potrebama i nesebičnog pomaganja.
 
Potaknite ih da se bave fizičkim aktivnostima

Pođite sa svojom djecom na vožnju biciklom ili se igrajte skrivača u parku. Igrajte se lovice i oznojite se kao i ona. Ne samo da ćete povećati snagu i izdržljivost svoje djece nego ćete izmamiti i njihove osmijehe. Za roditelja s vrlo aktivnim mališanom kao što je Annette, gospođa Siva dobro zna koliko je važno pustiti dijete da se „ispuše”. „Time ne samo da ja oslobađam svoj nagomilani stres s posla, već i Annette može potrošiti svu tu ogromnu dječju energiju!”, poručuje ona.
 
Stručnjaci također ističu: kako djeca poput Annette rastu a dobrog su zdravlja i tjelesne spreme, tada je vjerojatnije da će imati pozitivnu sliku o svome tijelu. Dokazano je da se djeca u dobroj formi, snažna, ponose onime što rade i ne zamaraju se svojim izgledom. Potaknite ih da izađu iz kuće i igraju neku igru; ako im se ta igra sviđa, to je još jedan način da ih potaknete da se lijepo zabavljaju.
 
Šalite se i smijte
 
Pričajte viceve, pjevajte komične pjesmice, izrugujte se sami sebi i zadirkujte se međusobno. Svi znamo koliko je dobar smijeh važan za vašu djecu – i za vas. Jedan od razloga je čisto fizički: kada se smijete, oslobađate se napetosti i uzimate više kisika, što vas čini sretnijim.
 
Neki su roditelji otkrili da, kada je pred njima dijete koje se duri, ili je usred napadaja bijesa, trebaju ga pokušati nasmijati što će ublažiti napetost. Hannah oponaša plač i cvilež svoje kćeri te vrlo brzo dvogodišnjakinja zaboravi zbog čega je uopće plakala. „To je super jer se nasmijem prije nego što dođem u priliku da izgubim strpljenje, a i njoj uspijevam odvratiti pažnju”, smije se Hannah.
 
Pohvalite dijete na kreativan način
 
Umjesto da samo kažete: „Bravo” kadagod postignu napredak prema nekom cilju ili ovladaju nekom vještinom, budite određeniji. Istaknite pojedinosti koje vam se u vezi toga sviđaju ili vas zadivljuju. Kažite: „Način na koji si mi ispričala priču je vrlo zabavan” ili „sviđa mi se kako si nacrtao ovo drveće”. Djetetu to znači puno više od odsutnog tapšanja po glavi.
 
No s druge strane, nemojte pretjerivati sa sustavom nagrađivanja. „Prije sam davala nagrade svakog petka”, kaže Liza, majka 3-godišnjeg Azlana. „Ako je bio izuzetno dobar, slušao tete u vrtiću, smatrala sam da će ga to potaknuti da bude još bolji. No, naposljetku, više su ga zanimale nagrade od lijepog ponašanja i dobrih rezultata u školi.” Liza sada pušta da Azlan pronađe vlastito zadovoljstvo u postizanju nečega vlastitim trudom. „Čini se mnogo sretniji i ima više samopouzdanja”, otkriva nam ona.
 
Isplanirajte pravilnu prehranu
 
Ako je vaše četvero djece hirovito ili nemirno (ali nisu bolesna), možda su samo gladna. Ukoliko još nije vrijeme jela, pripremite im nešto hranjivo. Kao odrasli, nakon jela se osjećamo siti, boljega smo raspoloženja i općenito se bolje osjećamo. I djeca su po tome ista kao i mi, posebno ako su bebe s dobrim apetitom.
 
Elizabeth se trudi da njezin sin Christopher uvijek pored svojih pelena ima kakav laki zalogajčić. „Ne nosim sa sobom ništa posebno, tek grickalice ili grožđice, ali ako ogladni a mi smo cijeli dan bili vani, tada nema šanse da ga smirim!” Premda se  Elizabeth ne služi hranom kao nagradom ili mitom, uočila je da je sretno dijete dobro nahranjeno dijete.
 
Potaknite njegovu umjetničku stranu
 
Mnogi od nas znamo za Mozart teoriju – slušanje klasične glazbe potiče rad mozga i sposobnosti. Umjesto da ciljate na buduće sposobnosti i visokošokolska dostignuća svoje djece, otvorite ih prema glazbi, plesu ili drugim umjetnostima koje će im obogatiti unutrašnji život i osjećaj samovrijednosti. „Gibanje uz glazbu ili eksperimentiranje s kistom i bojama daje vašem djetetu emocionalni odušak, jedan kreativan način da izrazi vlastite osjećaje o sebi i svojem svijetu”, kaže Eugene Golden, upravitelj Music Guilda (Glazbenog ceha), neprofitne organizacije koja predstavlja svirače komorne glazbe iz škola u užem centru Los Angelesa.
 
„Osjećaj nekog postignuća koji nastane bavljenjem nekom umjetničkom disciplinom, bilo to učenje sviranja glasovira ili nastupi u školskoj predstavi, pomaže djetetu da bude zadovoljno sobom.”
 
Smiješite se
 
I vaša djeca će vam osmijeh uzvratiti. Djecu najviše umiruje veliki osmijeh mame ili tate. To je brzi način da kažemo: „Volim te”, a možete mu pridodati i zagrljaj. Mnogi od nas zaboravljaju kako je lako djeci na brzi način pokazati da nam je stalo do njih. „Kada prođemo jedan pored drugoga kod kuće, dok on večera ili se upravo vratio iz škole, moj sin i ja uvijek se nasmiješimo jedan drugome”, kaže Lay Hoon. „To je naš način da izrazimo 'Sada sam zauzet(a), ali uvijek mi je drago vidjeti te'”, nastavlja. I upamtite, sve to smijanje i grljenje jednako je dobro za vas kao što je dobro za vašu djecu.

Slušajte pozorno
 
Zar ne dobivate osjećaj važnosti kada vam netko posveti svu svoju pažnju? Isto vrijedi i za vašu djecu, to im govori da vam je važno sve što se s njima događa. Svi smo mi krivi kada ljude oko nas slušamo samo jednim uhom, i mada to drugdje možda nije toliko bitno, kod kuće si ne smijete dozvoliti da svoju djecu slušate samo ovlaš, jednim uhom.
 
Ako vam vaša djeca nešto pričaju kada upravo pregledavate pristigle račune ili pospremate po kući, prekinite to što radite i posvetite im se. Štogod radili, može pričekati. I ja sam često znala mojem mališanu „dati košaricu” kada bi mi htio pokazati igračku ili nešto ispričati. Ali jedan stariji (mudriji) roditelj mi je rekao – djeca samo jednom prolaze kroz proces odrastanja. Zato se sada nastojim oduprijeti napasti da ga prekidam, završavam njegove rečenice, ili ga požurujem kada priča, čak i ako sam sve to već čula i unatoč tomu što me čeka topla večera.
 
Ne spremajte pospremljeno
 
Svi mi želimo da naša djeca daju sve od sebe kada nešto rade, ali kadagod uletimo da nešto „ispravimo” ili „učinimo kako treba” neki šlampavo obavljen posao, mi nenamjerno podrivamo njihovo samopouzdanje. „Ako obrišemo prašinu s mjesta koje im je promaklo, ili ponovo obrišemo sudoper, poručujemo svojoj djeci da ono što su uradili nije dostatno”, kaže Karin Ireland, autorica knjige Potaknite samopouzadnje svojeg djeteta: jednostavni učinkoviti načini za razvijanje samopoštovanja i samopouzdanja u djece (Boost Your Child's Self-Esteem: Simple Effective Ways to Build Children's Self-Respect and Confidence).

Kada sljedeći puta budete u napasti da dotjerate rezultate rada vašeg djeteta, zapitajte se: hoće li to nešto utjecati na zdravlje ili sigurnost i hoće li to biti bitno za 10 godina? Ukoliko su odgovori „ne”, tada prijeđite preko toga. Nema sumnje, pomaganje svojoj djeci da usvoje dobre životne navike je važan dio naše uloge kao roditelja, kaže Karin, ali kako se vas dvoje zbližavate daleko je važnije od toga jesu li spremili četku za kosu u određenu ladicu. Ona vam je pokušala pomoći i za to je trebate pohvaliti.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr