Ajnštajnica iliti kako na kreativan način pospremiti sobu
Grudnjaci koje je toga jutra prije polaska u školu isprobavala vaša kćer također će plesati po stolu. Knjige po podu svjedoče da se dijete ubilo od učenja, pa kako onda da mu prigovorite
 
Današnji veći i manji klinci imaju svoje teorije relativnosti o tome kako i najveći nered u njihovim sobama može biti izvrstan argument koji će okrenuti u vlastitu korist i kad je naoko sve u redu, ne opuštajte se.
 
Djeca su vam već pripremila zamke, bolje rečeno nagazne mine u svojim sobama. Na radnom stolu umjesto prijeko potrebnih knjiga i bilježnica te olovaka u kutiji nerijetko ćete zateći izglačano rublje koje ste, dakako, složili i tutnuli kćeri da ga prerasporedi u ormar. Neka i ona nešto radi jer to je najbolji recept za dobar odgoj. E, to je već prepreka. Kako ste ga odložili na stol, tako će rublje na njemu i stajati, neće samo odšetati do ormara. Grudnjaci koje je toga jutra prije polaska u školu isprobavala vaša kćer također će plesati po stolu, a i gaćice će tobože ondje zalutati. Knjige po podu svjedoče da se dijete ubilo od učenja, pa kako onda da mu prigovorite. Nešto će iz kakva kutka i zasmrdjeti, pa da ne biste dvojili, otkrivamo tajnu. Tenisice i pribor za tjelesni saftaju se u mnogoj sobi od ponedjeljka do srijede ili kojeg drugog dana, ovisno o rasporedu.
 
 
Izrezotine iz novina, plakati uspješnih, vitkih i trendy još čekaju svoje zasluženo mjesto na zidu, a vi sve to gledate i ponavljate u sebi: Moderni roditelji sve rješavaju dogovorom, na djecu se ne smije vikati, ne smije im se tuviti što trebaju raditi jer sve bi to trebalo narušiti njihovo samopouzdanje, pa zaredaju li negativne ocjene, roditelji, dežurni krivci, samo će sebi moći predbacivati. Djeci nipošto. Bila su pod stresom.
 
No kad jednog jutra nered pokulja iz nekoliko soba, a uz to tko zna koji put počnete začipati šampone i paste za zube, i u rano ćete jutro, izgubivši napokon strpljenje, podvrisnuti da svatko treba pospremiti za sobom. Inače... Inače, neće biti ništa jer će vam 13-godišnja kći spremno odgovoriti: Pa što, i Einstein je rekao da pun stol znači mnogo ideja, kreativnih dakako, a prazan govori o  praznoj glavi. Pa sad, kakvo bi dijete htjela svaka mama. Einsteina, dakako, ali svaka mama zna da se geniji ne rađaju svaki dan. Kad se ipak ojađeni neredom osmjelite i kažete Pa, nisi ti Einstein, nemojte se iznenaditi ovakvim odgovorom: Kako nisam, pa prošla sam na županijsko iz kemije. Odatle do zvijezda očito je malen korak.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr