Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
U 11 dana 2500 prijava odvoza auto-olupina i velikih kućanskih uređaja

REZULTATI EKO-AKCIJE C.I.O.S. GRUPE

Zagreb, petak 19. lipnja 2009. – U samo 11 radnih dana od početka eko-akcije «500 kuna za auto-olupinu» C.I.O.S. grupa je primila 2465 poziva na besplatni broj telefona 0800 0204, na koji se prijavljuje besplatni odvoz auto-olupina i velikih kućanskih uređaja. Vlasnici cjelovitih vozila s urednom dokumentacijom do 23. rujna 2009. dobivaju naknadu od pola kune za kilogram otpadnog vozila, što je pet puta više od uobičajenih naknada. Preuzimaju se i druge olupine, s nešto nižim naknadama. Prijava odvoza moguća je i online na adresi www.cezar-zg.hr.

U C.I.O.S. grupi u tijeku je analiza i planiranje realizacije zaprimljenih prijava građana.  Neki su građani prijavljivali i nekoliko auto-olupina i velikih kućanskih uređaja odjednom, tako da se procjenjuje da je telefonski za odvoz prijavljeno više od 2500 otpadnih vozila. To je više od trećine ukupne prošlogodišnje količine prikupljenih otpadnih vozila. Po podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2008. u cijeloj Hrvatskoj skupljeno je 7.887 auto-olupina.

Prosječno 224 osobe dnevno nazovu  besplatni telefon 0800 0204 C.I.O.S. grupe, što je puno više od dosadašnjeg prosjeka. Eko-akcija «500 kuna za auto-olupinu» dokazuje potrebu educiranja i informiranja građana o mogućnostima besplatnog i sustavnog zbrinjavanja otpada, budući da većina pozivatelja uopće nije znala da takva mogućnost postoji. Eko-akcija je pridonijela buđenju svijesti hrvatskih građana o potrebi očuvanja prirode životnog prostora, budući da osim svojih vozila prijavljuju i one (nepotrebno) odbačene u prirodu.

Voditeljica ureda Uprave C.I.O.S.–a Tajana Tomašević kaže: «Jednu 'krntiju' s Kozjaka C.I.O.S.  je maknuo iz prirode temeljem prijave ekološki svjesne građanke koja je e-poštom poslala fotografiju auto-olupine na planinarskom putu. Kad su komunalni redari i djelatnici «Sekundarnih metala», članice C.I.O.S. grupe, došli po vozilo, uočili su još nekoliko olupina u okolišu, sve su ih izvukli iz prirode, te vozila otpremili na reciklažu. S obzirom na veliki interes građana, broj zaprimljenih telefonskih prijava te prijava e-poštom, građani mogu uskoro očekivati čišća dvorišta, igrališta, parkirališta i prirodu.»

Auto-olupine u C.I.O.S.-ove reciklažne centre građani mogu predati i sami. Reciklažni centri nalaze se u Zagrebu, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Kutini, Ogulinu, Osijeku, Otočcu, Pločama, Puli, Sisku, Rijeci-Škrljevu, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Vukovaru. Velike kućanske uređaje članice C.I.O.S. grupe besplatno preuzimaju s područja sljedećih županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske, Vukovarsko-srijemske, Šibensko-kninske i Grada Zagreba.

C.I.O.S.  je otvoren za suradnju svima čiji je zajednički interes da auto-olupine, gume svih vrsta, te veliki kućanski uređaji više ne dospijevaju u prirodu, te moli medije za suradnju da se građane informira da ne moraju plaćati odvoz, niti odlaganje auto-olupina, nego da će to za njih obaviti članice C.I.O.S. grupe.

C.I.O.S. je u eko-akciju «500 kuna za auto-olupine» uložio milijun kuna, ne računajući trošak povećanih naknada.

Dodatne informacije i fotogafije s izvlačenja auto-olupina s Kozjaka:
 

Tajana Tomašević, 098/505-185, tajana.tomasevic@cios.hr

» Poštujte sve zebre!
» Led na ulicama New Yorka
» Linija visoke vode upozorava na rast mora
» Posljedice klimatskih promjena – ubrzan pogled
» Linija visoke vode upozorava na rast mora
» CPH Eksperimenti
» Prvo igralište za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjima