Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
10.srpanj 2020.
MINISTRICA DIVJAK OPTUŽILA REKTORA BORASA: ‘Umjesto da daje priliku najboljima, zapravo čuva sinekure’ Pokretanje upravnog postupka

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako za stanje poput ovoga s Filozofskim fakultetom u Zagrebu treba izbjegavati jer je sramota da se to rješava na neakademski način i bez rasprave, istaknuvši da za to najveću odgovornost snosi rektor Damir Boras.


“Iako poštujem autonomiju sveučilišta, treba jasno reći, da postoje akademske klike koje zaustavljaju razvoj i rade na štetu mlađih i sposobnijih koji mogu vući cijeli sustav naprijed”, istaknula je Divjak i poručila da ovakve situacije treba izbjegavati jer je sramota da se one rješavaju dekretima, na neakademski način i bez rasprave. Ocijenila je kako najveću odgovornost za to snosi rektor Damir Boras.

STUDENTI FILOZOFSKOG BOKIRALI ULAZ U FAKULTET NOVOJ UPRAVI: Prosvjeduju zbog smjene dosadašnje dekanice

Teški presedan

Rektor Sveučilišta Damir Boras suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Ministrica smatra da je tu riječ o teškim presedanima pa poziva sve članove Senata da uđu u akademsku raspravu o toj temi, razmisle što to znači za Sveučilište te onda donose odluke, a ne da se aklamacijom prihvaćaju upitni prijedlozi.


Na pitanje je li Senat slobodan u odlučivanju, odgovorila je kako svi iz akademske zajednice moraju odlučivati na temelju činjenica, spoznaje, onoga što znaju i poštenja. Senat mora preuzeti odgovornost, ne može je izbjeći ni u ovom slučaju kao što nije trebao izbjeći ni u nekom ranijem slučaju, dodala je.

 

Odgovarajući na pitanje je li moguće da Filozofski fakultet istupi iz Sveučilišta rekla je kako je to moguće no da ona poziva na dijalog, a Upravu Sveučilišta da razmisli kako rektorova odluka utječe na Filozofski fakultet koji je, kako tvrdi, u legitimnom procesu izabrao svoga dekana jer svi stoje iza dekanice.

“Pozivam Senat da razmisli o tome i vidi da ta situacija može utjecati na Filozofski fakultet i na cijelo Sveučilište”, rekla je Divjak i dodala kako umjesto dekreta prije svega treba biti dijalog jer je Senat odgovoran za stanje i za rješenje.

 

Na upit o pravnim mogućnostima rekla je da Filozofski fakultet može pozvati upravni nadzor od Ministarstva znanosti i obrazovanja te dodala kako Ministarstvo dosad nikad nije dobilo podlogu za suradnju Rektorata Sveučilišta, čak i unatoč rješenje Ustavnoga suda da Sveučilište mora odgovarati u smislu upravnoga nadzora.

Smatra i da su naši zakoni takvi da nema posebnih rokova u kojima bi Rektorat morao dostaviti svoje odgovore. Rektor i cijela Upravu Sveučilišta odgovorni su prema poreznim obveznicima jer se u ovom slučaju radi na štetu nastavnika, zaposlenika i studenata Filozofskog fakulteta, dodala je.

Napomenula je i kako Filozofski fakultet može pokrenuti upravni postupak pred Upravnim sudom, ali smatra da je u ovom slučaju sada na redu akademska samouprava, preuzimanje odgovornosti i postojanje činjenica da netko u samom zalasku svoje karijere pravi štete onima koji sada ulaze u sustav.

Ocijenila je da su u njezinu mandatu znanost i obrazovanje bili u središtu zanimanja te istaknula da je postigla dobre rezultate. Sve ono što sam prije tri godine stavila u prvi plan i na čemu sam radila, rezultati su sada vidljivi, rekla je Divjak i podsjetila da je provela reformu u obrazovanju i povećala ulaganje u znanost i znanstveno istraživanje.

Rekla je i kako je gotov akcijski plan za nastavu na daljinu, veliki projekt cjelodnevne nastave te napomenula da u visokom obrazovanju još ima posla.

Kurikuralna reforma
Tu je kurikularna reforma, uložili smo dvije milijarde kuna u strukovno obrazovanje, povećali ulaganje u znanost, radili na povlačenju novca iz fondova, uveli stipendije, donijeli zakon o studentskom radu, rekla je dodavši da zakon o visokom obrazovanju nije izmijenjen jer je postojao velik otpor ljudi iz akademske zajednice kao i nedostatak političke volje da se proces dovede kraju.

» 30.12.2020.
Psić čeka vlasnika poginulog u potresu
» 29.11.2020.
prvu Prva virtualna slikovnica nastala u okviru projekta "Podijeli svoju priču "
» 12.11.2020.
Odlazak Anđelke Martić
» 02.11.2020.
Umro je Mladen Kušec, pisac koji je znao divno slušati djecu
» 01.11.2020.
Radionica - Moja prva videoigra
» 30.10.2020.
Film Starac i roda - besplatno
» 28.10.2020.
Online brošure: Lako i razumljivo - Zagorka i Tesla za sve
» 26.10.2020.
Mjesec hrvatske knjige 2020.
» 21.10.2020.
Film svima
» 09.10.2020.
Medo Đuro ne želi spavati
» 01.10.2020.
30. Animafest Zagreb
» 01.10.2020.
Kazališni šalabahter
» 20.09.2020.
Dani europske baštine 2020.
» 15.09.2020.
Roditelji učenika jedne zagrebačke osnovne škole iz protesta ih izveli s vjeronauka
» 13.09.2020.
Dignimo glas za periske spas
» 12.09.2020.
12 djevojčica iz uništenog migrantskog kampa dolazi u Hrvatsku
» 06.09.2020.
Počinje škola!
» 06.09.2020.
Zbirka Richter: poziv na sudjelovanje u ciklusu radionica povodom Godine čitanja
» 06.09.2020.
Arhitektura za djecu
» 06.09.2020.
Video lekcije o osnovama animiranog filma