Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
15.ožujak 2019.
Klima seklima - srednjoškolci znaju, a mi?!

Na Europskom trgu u 12 sati i 30 minuta započeo je prosvjed učenika za klimu u sklopu kojega će se prošetati gradskim središtem do Markova trga, a dio je globalnog pokreta "Petkom za budućnost" kojemu je cilj potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena. U Splitu se više od 1000 srednjoškolaca skupilo ispred HNK, a onda se Marmontovom preko Zapadne obale prošetalo do zgrade Banovine.

- Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta, najavljeno je na Facebook stranici "School Strike 4 Climate Croatia" koja je organizirala prosvjed učenika u Zagrebu.

Na Europskom trgu okupilo se više stotina mladih iz više zagrebačkih srednjih škola od kojih mnogi nose maštovite transparente. Na nekima piše: "Pakiram kofer mijenjam planetu", "Ne postoji planet B", "Vrijeme je sad", "Fridays for future", "Klima nam se klima", "The dinosaurs tought they had time too".

Nakon okupljanja na Europskom trgu krenuli su u šetnju do Markova trga.

Prosvjed je organiziran putem Facebook stranice "School Strike 4 Climate Croatia", a dio je globalnog pokreta "Petkom za budućnost" koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg. Osim u Zagrebu, održava se i u Puli, Varaždinu i Splitu.

Cilj učeničkih prosvjeda koji su u petak najavljeni u više od 1600 gradova diljem svijeta, potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena.

Učenike su prethodno podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te hrvatski znanstvenic s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za političku ekologiju, Državnog hidrometeorološkog zavoda te profesori i znanstveni suradnici 10 fakulteta iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra i Osijeka.

Na tisuće učenika napustile su svoje učionice diljem Australije i Novog Zelanda u petak kao dio globalnog učeničkog štrajka protiv nedjelovanja vlada oko klimatskih promjena.

"Klimatske su promjene groznije od Voldemorta", stoji na natpisu jednog učenika u Wellingtonu, referirajući se na zlikovca iz serijala o Harryju Potteru. "Oceani se uzdižu, kao i mi", stoji na natpisu jednog učenika u Sydneyu.

Prosvjedi su se održali u glavnim gradovima i ostalim mjestima diljem Australije i Novog Zelanda, od Wellingtona do Melbournea i Sydneya, gdje se pritom okupilo više desetaka tisuća ljudi, a još prosvjeda se planira u Europi, Aziji i Sjedinjenim Državama kasnije u petak.

U Splitu je prosvjedovalo više od 1000 srednjoškolaca

Prosvjedi su dio svjetskog učeničkog pokreta, koji je započela 16-godišnja Šveđanka 2018. godine, Greta Thunberg, koja je počela prosvjedovati ispred svog parlamenta dok je trajala škola. Norveški parlamentarci su je nominirali za Nobelovu nagradu za mir.

- Ako nešto ne učinimo, to će utjecati na naše živote, a ne na 60-godišnje političare - rekao je učenik iz Sydneya, Callum Frith (15), koji je nosio svoju školsku odoru.

Švedska tinejdžerska aktivistica "jako uzbuđena" globalnim štrajkom za klimu 
I ona koja je sve pokrenula, švedska srednjoškolka Greta Thunberg, pridružila se u petak mladima ispred švedskog parlamenta u sklopu globalne akcije školaraca protiv nedovoljnog truda odraslih u borbi s klimatskim promjenama.

Jedan od natpisa što su ih držali učenici u Stockholmu kaže: "Ne možete podmititi klimu".

Niz učeničkih štrajkova, koje je nadahnula mlada švedska aktivistica, planirani su danas u više od dvije tisuće gradova u 123 zemlje sa svih kontinenata, uključujući Antarktiku.

Štrajku će se priključiti i učenici Zagreba, Pule, Splita i Varaždina.

A još prije nekoliko mjeseci Greta Thunberg bila je jedina. Svaki petak je sama samcata prosvjedovala ispred švedskog parlamenta kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi  protiv klimatskih promjena. Ustrajala je dok nije zapalila globalnu iskru.

Nekoliko mjeseci poslije, od Sydneyja do Bruxellesa, Berlina, Den Haaga i Londona, tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući gradskim ulicama i pozivajući da se "spasi našu budućnost".

"Oni nisu čak niti zagrebali površinu. Ne znam što rade, osim što trate vrijeme", rekla je Thunberg na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Danas, kada na njezin poziv u borbu protiv klimatskih promjena ustaju školarci diljem svijeta, "jako je uzbuđena", kazala je u razgovoru sa švedskim medijima.

Globalni štrajk za klimu počeo je u petak na istoku, u Aziji i Oceaniji, i tijekom dana širit će se svijetom.

"Mi nemamo planet B", "Uništavate našu budućnost", "Ako se vi nećete ponašati kao odrasli, mi hoćemo" - neke su od parola kojima su učenici izašli na ulice u Australiji i Novom Zelandu.

"Većina nas ima 16 ili 17 godina. Uskoro će nam biti 18 i moći ćemo glasati. Kao birači pokazat ćemo brigu o klimi. Ako nam to ne osigurate, nećete dobiti naš glas", vrlo je jasno političarima poručio jedan mladi prosvjednik u indijskom Delhiju, jednom od najonečišćenijih gradova svijeta.

Australski ministar obrazovanja Dan Tehan smatra da ima i boljih načina da učenici iskažu stav. "Napuštanje nastave nije nešto što bi trebalo poticati", rekao je.

» 30.12.2020.
Psić čeka vlasnika poginulog u potresu
» 12.11.2020.
Odlazak Anđelke Martić
» 02.11.2020.
Umro je Mladen Kušec, pisac koji je znao divno slušati djecu
» 26.10.2020.
Mjesec hrvatske knjige 2020.
» 01.10.2020.
30. Animafest Zagreb
» 20.09.2020.
Dani europske baštine 2020.
» 15.09.2020.
Roditelji učenika jedne zagrebačke osnovne škole iz protesta ih izveli s vjeronauka
» 13.09.2020.
Dignimo glas za periske spas
» 12.09.2020.
12 djevojčica iz uništenog migrantskog kampa dolazi u Hrvatsku
» 31.08.2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo upute za školsku godinu 2020/2021.
» 11.08.2020.
Librić u parku od 26. kolovoza do 2. rujna
» 11.08.2020.
Želite li u kino? Pripremite se.
» 09.08.2020.
Epidemiologinja HZJZ-a poslala poruku mladima koji idu u klubove
» 25.07.2020.
Mlada Zagrepčanka spasila invalida iz poplave u Miramarskoj
» 25.07.2020.
Preminuo tijekom intervencije u Zagrebu. Hvala!
» 16.07.2020.
10. Fantastic Zagreb Film Festival
» 10.07.2020.
MINISTRICA DIVJAK OPTUŽILA REKTORA BORASA: ‘Umjesto da daje priliku najboljima, zapravo čuva sinekure’ Pokretanje upravnog postupka
» 03.07.2020.
Kulturno-umjetnički projekt 'Ljeto u Tehničkom'
» 29.06.2020.
Ljetna pozornica Tuškanac 2020.
» 18.06.2020.
Sajam dječje knjige gostuje Šibeniku